Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după anularea de către CCR a procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României.
„CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia este obligatorie pentru toată lumea și ne conformăm. Este o situație namaiîntâlnită. Să ne amintim cum s-a ajuns aici. La scurt timp după primul tur al localelor, am primit semnale, la început telefonice, de la servicii că anumite lucruri sunt ciudate. Am cerut să se aprofundeze, să se verifice și în scurt timp am primit în scris. Am fost îngrijorat și am convocat CSAT. Am avut 4 materiale: SRI, SIE, STS, MAI. CSAT a luat act de ele, le-a discutat și concluziile au fost grave. Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor care au fost găsite atunci: un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când conform legii este interzis, sâmbăta dinaintea alegerilor și duminica.
Același candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui 0 cu toate că a derulat o campanie sofisticată. Mai mult, am primit informații de la servicii că această campanie a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Toate acestea sunt lucruri grave. La puține zile după aceea, un grup relevant mare de organizații neguvernamentale mi-au cerut declasificarea care a ajuns în CSAT.
Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnalelor care au parvenit CSAT că această campanie a fost susținută ilegal din afara României ne-a dus la concluzia că aici avem de-a face cu o temă de securitate națională. După mai multe contestații trimise din diverse părți la CCR, azi CCR a decis că se anulează toată procedura de alegere a președintelui.
Ce urmează este întrebarea pe buzele românilor? Urmează, după validarea alegerilor parlamentare, convocarea noului parlament, convocarea de consultări și constituirea noului guvern. Noul guvern va stabili noile date de desfășurare a alegerilor.
Ce fac eu? În Constituția României citim la art. 83 alin. (2): președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte. Cocluzie: eu rămân în mandat până când noul președinte va depune jurământul. Nu, nu doresc să fiu prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis
Declaraţia şefului statului vine după decizia CCR, luată în unanimitate, de anulare a întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare.
Articolul din Constituţie invocat de judecătorii Curţii Constituţionale prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
CCR a decis în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare. Articolul din Constituţie invocat de judecătorii Curţii Constituţionale prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
În raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, SRI consemnează acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.
Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la Preşedinţie Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT.
Potrivit SRI, reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.