Klaus Iohannis a fost primit de Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, alături de care a avut convorbiri oficiale, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.
Klaus Iohannis: „Ne-am concentrat azi asupra consecințelor agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.
Am venit azi la Chișinău cu un mesaj puternic: România e alături de Republica Moldova și de toţi cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați!
Pe lângă România, alături de dumnevoastră se află solidar toate statele comunității noastre europene şi euroatlantice. În aceste momente complicate, doresc să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei preşedinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităţilor Republicii Moldova, precum şi mobilizarea societăţii civice.
Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă ca gest de profundă generozitate şi umanitate
„De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistenţă umanitară consistentă sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziţia refugiaţilor ajunşi în Republica Moldova.
Chiar astăzi, un convoi cu 55 de tone cu produse alimentare şi alte produse destinate refugiaţilor ucraineni a sosit la Chişinău printr-un transportat asigurat de IGSU-
România a luat măsuri prin asigurarea unor coridoare verzi pentru preluarea directă pe cale directă – rutieră şi feroviară – de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova şi transportarea acestora în România, unde evident li se dă asistenţa cuvenită şi necesară.
Astfel, am realizat 73 de transporturi rutiere şi 11 transporturi feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova.
La Suceava avem deja din 9 martie operaţionalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea şi transportul donaţiilor internaționale în sprijinul Ucrainei.”
„Acest război în Ucraina se poartă lângă Flancul Estic al NATO şi al UE. Noi suntem pe Flancul Estic.
Ştim că din Marea Neagră a fost lansat atacul rusesc asupra părţii sudice a Ucrainei. Marea Neagră. Trebuie consolidară poziţia noastră, nu este o teorie.
Flancul estic trebuie întărit într-un mod echilibrat. Partea sudică spre Marea Neagră trebuie la fel de bine apărat ca partea nordică.
Voi solicita în continuare o prezenţă aliată suplimentară şi întărită pe partea noastră a Flancului Estic pentru a putea să facă ceea ce ne spune doctrina NATO; că trebuie să avem o prezenţă puternică care descurajează
Noi nu dorim să atacăm pe nimeni. Nu ne dorim un război cu nimeni, dar nu putem să tolerăm şi să fim atacaţi în partea vulnerabilă a Flancului Estic. Aceste lucruri le voi spune la summitul extordinar NATO care va avea loc la Bruxelles”, a afirmat Klaus Iohannis.
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: „Vă mulţumesc pentru vizita dumnevoastră în aceste momente de grea cumpănă pentru regiunea noastră şi întreaga lume. Mi-ar fi plăcut să ne întâlnim în circumstanţe mai fericite.
Republica Moldova şi România au în desfăşurare proiecte bileterale ambiţioase. Din păcate, pe 24 februarie, Federaţia Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Ne-am trezit cu toţii într-o lume sumbră, incertă. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e îngrozitor.
Acţiunile militare au destabilizat întreaga regiune. Provocările cauze de acest război pun presiune şi pe Republica Moldova.
Avem nevoie de sprijinul partenerilor şi prietenilor noştri pentru a le depăşi. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei şi a chemat la pace încă din prima oară a acţiunilor militare
Ţara noastră a oferit ajutor umanitar ţării vecine şi prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului. Aproape 340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina şi Republica Moldova de la începutul războiului.
Asistăm la o dramă umanitară. Trebuie să ajutăm aceşti oameni şi vom face asta în continuare. Mii de familii din toate regiunile ţării găzduiesc aspeţi din Ucraina. E un efort semnificativ pentru o ţară mică
Vă mulţumes pentru acest ajutor frăţesc.
Trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija şi ajutorul recirproc trebuie să prevaleze
Îndemn comunitatea internaţională să ne concentrăm eforturile pentru a obţine încetarea atacului militar şi obţinerea păcii în Ucraina. E ceea ce merită”
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, pe 3 martie, demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi subliniază că România va acorda tot sprijinul în această acțiune.
Şeful statului a reiterat susţinerea Ucrainei de către România, pentru că ţara noastră este implicată în apărarea valorilor reale. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia inaugurării construcţiei Casei Francofoniei miercuri la Universitatea Politehnica din Bucureşti, că această clădire este o dovadă că valorile francofonoei le sunt românilor nu doar „o preţioasă moştenire”, ci şi o resursă care stimulează noi energii. Şeful statului a subliniat că, din păcate, în ultima perioadă „valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu”, însă România este pe deplin implicată în apărarea lor, iar „alături de partenerii şi aliaţii noştri, ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean”.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu