Klaus Iohannis, declarații la Consiliul European: Marea Neagră are o „importanță crucială” pentru securitatea regională

Klaus Iohannis a vorbit, la Consiliul European de la Bruxelles, despre „importanţa crucială” pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională, dar şi pentru securitatea întregii Uniuni Europene, mai ales în actualul context geopolitic.
Filip Stan
28 iun. 2024, 10:06
Klaus Iohannis, declarații la Consiliul European: Marea Neagră are o „importanță crucială” pentru securitatea regională

Principalele teme pe agendă au fost numirile pentru posturile de conducere în cadrul instituțiilor europene pentru următorul ciclu instituțional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, situația din Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, competitivitatea, migrația. Discuțiile au vizat, de asemenea, regiunea Mării Negre, Republica Moldova, Georgia, precum şi aspecte legate de amenințările hibride.

În ceea ce priveşte pachetul de numiri pentru următorul ciclu instituțional, Președintele României a evidențiat necesitatea unui proces rapid și predictibil, care să asigure funcționarea eficientă și credibilă a instituțiilor europene în procesul tranziției către următorul ciclu instituțional, dar și pe termen lung. Președintele Klaus Iohannis s-a referit, totodată, la importanța respectării echilibrului politic și geografic la nivelul conducerii instituțiilor europene și a apreciat că viitorii lideri ai acestora trebuie să demonstreze viziune și hotărâre în îndeplinirea obiectivelor comune.

Citește și Sorin Grindeanu: „Am înțeles că au sondaje care nu îl duc pe domnul Ciucă în turul doi/ PNL a votat aceste date, care nu erau ilegale în martie și nu sunt nici acum”

Liderii UE au ajuns la un acord, după cum urmează: pentru postul de președinte al Consiliului European a fost ales fostul prim-ministru portughez António Costa, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată pentru un nou mandat în această funcție, iar pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a fost desemnată Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei.

În cadrul discuției pe tema Agendei Strategice a Uniunii pentru perioada 2024-2029, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că documentul trebuie să reflecte angajamentul comun de a continua eforturile în direcția unei Uniuni mai puternice, mai reziliente și mai influente la nivel internațional. De asemenea, Președintele României a accentuat faptul că noua Agendă Strategică trebuie să evidențieze avansarea politicii de extindere, dar şi unitatea Uniunii în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina şi importanța cooperării dintre UE şi NATO.

Agenda Strategică adoptată de lideri stabilește prioritățile pentru orientarea activității Uniunii în următorii cinci ani pe următoarele coordonate: promovarea și protejarea valorilor Uniunii în plan intern și la nivel global, asigurarea unei acțiuni coerente și influente în plan extern, consolidarea securității și apărării, protejarea cetățenilor europeni, avansarea politicii de extindere și pregătirea Uniunii în acest sens, consolidarea unei abordări cuprinzătoare a migrației, stimularea competitivității europene, avansarea dublei tranziții climatice și digitale, precum și promovarea unui climat prielnic inovării și dezvoltarea mediului de afaceri.

În contextul discuției privind situația din Ucraina, Preşedintele Klaus Iohannis a insistat asupra necesității continuării sprijinului pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar, pe toate palierele, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate, îndeosebi în ceea ce privește apărarea antiaeriană. Președintele României a arătat că, din perspectiva țării noastre, adoptarea cadrelor de negociere și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale pentru deschiderea negocierilor de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova, reprezintă o confirmare a susținerii concrete pentru cele două state, o investiție importantă în viitorul acestora, dar și al Uniunii.

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, deopotrivă, necesitatea continuării și a extinderii sprijinului pentru Republica Moldova și a salutat progresele remarcabile obținute de Republica Moldova, inclusiv pe calea aderării la Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor multiple cu care se confruntă din partea Federației Ruse.

Liderii au reiterat continuarea sprijinului pe toate dimensiunile, în mod particular privind asistența militară, și modalitățile de coordonare cu partenerii G7 pe tema valorificării veniturilor viitoare ale activelor imobilizate ale Rusiei în garantarea și rambursarea unui împrumut pentru un nou pachet de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de până la 50 de miliarde de euro. Totodată, liderii au salutat adoptarea celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și organizarea Conferințelor Interguvernamentale pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și cu Republica Moldova. Reuniunea Consiliului European a prilejuit și semnarea angajamentelor de securitate ale Uniunii Europene pentru Ucraina.

Cu referire la situația din Orientul Mijlociu, Președintele României a reliefat importanța unei poziționări echilibrate și principiale a UE în raport cu situația din Orientul Mijlociu și a prevenirii escaladării și extinderii suplimentare în regiune. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a susținut punerea în aplicare a Rezoluției CS ONU 2735, ca o soluție rapidă pentru situația umanitară gravă, și a accentuat necesitatea continuării coordonării cu Statele Unite ale Americii, dar și cu alți actori cu poziții similare, în vederea demarării unui proces politic ireversibil bazat pe soluția a două state.

În concluziile adoptate, liderii au subliniat necesitatea implementării propunerii de încetare a focului incluse în Rezoluția Consiliului de Securitate ONU 2735, precum și a respectării și a implementării Deciziilor Curții Internaționale de Justiție. Totodată, liderii au reiterat apelul la încetarea focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor și creșterea asistenței umanitare, sprijinul pentru Autoritatea Palestiniană, precum și angajamentul ferm al UE pentru o pace durabilă și sustenabilă, în baza soluției celor două state.

Citește și Marcel Ciolacu, anunț important înainte de stabilirea datei pentru alegerile prezidențiale: „Țopăiala pe acest calendar afectează încrederea românilor”

În cadrul discuțiilor privind securitatea și apărarea, Președintele României a sprijinit ferm consolidarea profilului UE în aceste domenii, cu evidențierea necesității de asigurare a unei finanțări adecvate. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru explorarea tuturor opțiunilor disponibile de finanțare, inclusiv prin intermediul Băncii Europene de Investiții, pentru consolidarea bazei tehnologice și industriale de apărare. Președintele României a accentuat, de asemenea, importanța avansării acestor eforturi cu asigurarea interoperabilității și a complementarității cu NATO.

Liderii UE au evidențiat importanța reducerii dependențelor strategice și a consolidării capabilităților Uniunii, discuțiile punând accent pe nevoile imediate și pe termen mediu și pe inițiativele europene în domeniul apărării, alături de opțiunile de finanțare adecvată a industriei de apărare europene.

În cadrul discuției privind competitivitatea europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat caracterul esențial al principiilor convergenței și coeziunii, precum și al conectivității ca factori de bază în consolidarea și aprofundarea pieței unice, cu reducerea disparităților și stimularea creșterii durabile.

Liderii au agreat, astfel, continuarea demersurilor privind inițiativele de stimulare a competitivității Uniunii, reiterând importanța avansării Uniunii piețelor de capital. Totodată, Președinția belgiană a Consiliului UE a subliniat demersurile sale în direcția unui nou „Pact european pentru competitivitate”.

Consiliul European a avut, de asemenea, o discuție pe tema progreselor înregistrate în domeniul migrației.

De semnificație aparte pentru țara noastră este reafirmarea de către Consiliul European a importanței securității și stabilității în regiunea Mării Negre. Președintele României a subliniat, în discuții, importanța crucială pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională, dar și pentru securitatea întregii Uniuni Europene, mai ales în actualul context geopolitic, şi a insistat pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european.

Astfel, liderii au trasat ca obiectiv pentru viitoarea Comisie Europeană și Înaltul Reprezentant să pregătească o Comunicare Comună privind o strategie a Uniunii Europene pentru regiunea Mării Negre, concluziile reprezentând un rezultat al eforturilor diplomatice susținute ale României din ultimele luni.

Liderii europeni au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind evoluțiile recente din Georgia. Astfel, au arătat că aceste evoluții sunt de natură să afecteze parcursul european al Georgiei, dar au transmis, în același timp, un mesaj de sprijin pentru societatea civilă și cetățeni, reafirmând și sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei.

Consiliul European a avut o discuție pe tema intensificării recente a atacurilor hibride din partea Rusiei, îndreptate împotriva UE, a statelor membre și partenerilor. Astfel, liderii au reliefat angajamentul pentru un răspuns ferm și unit, au evidențiat cooperarea cu partenerii pentru prevenirea și combaterea activităților de acest tip și s-au pronunțat pentru stabilirea unui nou regim de sancțiuni, ca răspuns la acțiunile de destabilizare ale Rusiei în străinătate.

Consiliul European a adoptat și o foaie de parcurs privind reformele interne, ca parte a demersurilor de consolidare a Uniunii și a suveranității acesteia pentru îndeplinirea obiectivelor asumate pe termen lung, a capacității de acțiune în raport cu provocările complexe, precum și în contextul pregătirii pentru extindere.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Capital.ro
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai bună
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Anunțul momentului despre alegerile prezidențiale! Când încep consultările cu partidele la Palatul Victoria
Adevarul
Țara care ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Uniforma școlară, obligatorie. Cu bani de la stat
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual perla din inima României
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
Verdictul FINAL pentru Elena Udrea. Înalta Curte a luat decizia
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Presa ungară: Naționala României, „formată din jucători de nivel mediu”, a depășit așteptările la EURO 2024
MediaFlux
LEGE NOUĂ pentru posesorii de CÂINI și PISICI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?