Klaus Iohannis: România are la dispoziţie peste un miliard de euro în lupta împotriva coronavirus
Klaus Iohannis a declarat că România are la dispoziţie 1,5 miliarde de euro fonduri europene din actualul buget multianual al Uniunii Europene pentru lupta împotriva coronavirus. De asmenea, președintele a avertizat că a fost depăşit numărul de 10.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar în acest context, nu "nu ne permitem să slăbim vigilenţa" deoarece există un risc ca epidemia să se reaprindă.
Klaus Iohannis, despre evoluţia crizei de coronavirus în România
Din păcate am depăşit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19. Avem o creştere semnificativă a cazurilor confirmate în ultimele 24 de ore, aproape 400 de cazuri noi.
Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei şi trebuie să continuăm să respectăm cu stricteţe măsurile de igienă şi de distanţare socială. Nu ne putem să ne permitem să slăbim deloc vigilenţa pentru că nu ne aflăm în etapa în care putem vorbi de o plafonare a curbei infecţiei în ţara noastră.
De altfel, cele mai multe state se află încă în primele faze ale epidemiei, iar în ţările care au fost afectate mai devreme se observă o reapariţie îngrijorătoare a cazurilor.
Dovezile medicale sugerează că cea mai mare a populaţiei lumii se poate contamina, ceea ce se înseamnă că există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte uşor, chiar şi în acele zone în care părea a fi ţinută sub control.
Toate aceste ne arată odată în plus că eforturile naţionale trebuie în mod obligatoriu dublate de un efort comun la nivel european pentru combaterea efectelor acestei pandemii.
Sănătate, o prioritate în relansarea economică a UE în contextul crizei COVID-19
Astăzi începând cu ora 16 voi participa la o nouă videoconferinţă cu membrii Consiliului European dedicată tocmai acestui subiect major pentru toate statele membre.
Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică, prezentată recent de preşedintele Consiliului European şi al Comisiei Europene este principalul subiect pe care îl vom aborda în cadrul reuniunii.
Acest document defineşte un set de principii care vor la baza viitorului plan relansare economică şi cuprinde tototată principalele direcţii de acţiune care ar urma să fie incluse în acest plan.
Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs, iar România susţine această iniţiativă.
Unul dintre cele mai importante obiective ale planului de redresare economică este asigurarea unei autonomii strategice a UE. Mă refer la anumite sectoare vitale precum sănătatea. Criza actuală ne-a arătat cât de important este un sistem de sănătate solid pentru asigurarea unui răspuns adecvat la situaţiile de urgenţă.
Trebuie să consolidăm substanţial capacitatea Uniunii în acest domeniu şi să asigurăm sprijin pentru ca statele membre să-şi îmbunătăţească semnificativ sistemele naţionale de sănătate. Acesta va fi un element esenţial în construirea autonomiei noastre strategice.
Klaus Iohannis susţine crearea unui fond de redresare economică la nivelul UE
Un alt obiectiv al planului european de redresare economică îl reprezintă asigurarea unui program masiv de investiţii axat pe consolidarea semnificativă a industriilor esenţiale şi pe relansarea industriilor şi a domeniilor puternic afectate.
În actuala situaţie este necesară o finanţare substanţială la nivel european a eforturilor de combatere a efectelor acestei crize.
Voi susţine crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre ca un instrument suplimentar faţă de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european
Acest instrument trebuie să fie complementar finanţării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre.
Aici mă refer la sectorul medical şi cel economic, cele mai afectate de pandemia de coronavirus.
Pe de altă parte, voi susţine ferm politicile clasice – politica de coeziune şi agricultură nu îşi pierd în niciun caz relevanţa în actualul context complicat. Dimpotrivă, acestea trebuie să rămână politici esenţiale în viitorul buget al Uniunii destinate evident reducerii decalajelor de dezvoltare dintre statele membre sau dintre regiunile europene.
Peste 1,5 miliarde de euro, bani europeni pentru România, în lupta împotriva coronavirus
Doresc să subliniez că prin măsurile luate la nivel european a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual al UE.
750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susţinerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane de euro pentru achiziţionarea de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susţinerea şomajului tehnic, 120 de milioane euro stimulente de risc pentru cadrele medicale şi 30 de milioane de euro pentru susţinerea asistenţilor sociali implicaţi în acţiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile.
Aceste fonduri sunt disponibile acum deja şi vor fi folosite de către Guvernul Orban.
Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuşi să limităm efectele nocive generate de pandemie are la bază un efort comun al tuturor ţărilor membre.
Solidaritatea şi unitatea sunt indispensabile şi trebuie să prevaleze acum, în detrimentul oricăror abordări care au potenţialul de a crea breşe şi falii în interiorul proiectului european.
Aşa cum virusul nu ţine cont de graniţe, la fel şi noi în marea familie europeană va trebui să avem maturitatea să trecem peste orice bariere artificiale care ne pot bloca sau întârzia în a găsi soluţiile cele mai rapide şi eficiente în aceste momente extrem de dificile.
Klaus Iohannis a anunţat miercuri că după data de 15 mai românii vor fi obligaţi să poarte măşti atunci când circulă în spaţiul public. De asemenea, preşedintele a precizat că, după această dată, cetăţenii nu vor mai trebui să completeze declaraţii cu privire la locurile în care se deplasează. Până la această dată, însă, toate restricţiile rămân valabile.