Klaus Iohannis cere intervenţia Comisiei Europene: „Nu putem să trecem iarna cu preţuri în creştere la electricitate”

Klaus Iohannis a susţinut miercuri, declaraţii de presă cu ocazia participării la Summitul UE-Balcanii de Vest, desfăşurat în Brdo, Slovenia. Preşedintele a vorbit despre relaţiile diplomatice ale României cu UE, precum şi despre cum poate fi încheiată criza politică generată de căderea Guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură.
Razvan Mihalascu
06 oct. 2021, 12:04
Klaus Iohannis cere intervenţia Comisiei Europene:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre criza politică din România.

Klaus Iohannis, declaraţii de la Summitul UE-Balcanii de Vest din Slovenia

  • Ne aflăm în Slovenia la un summit european. Tema summitul este reprezentată de Balcanii de Vest.
  • Am avut aseară o discuţie informală şi cred că două concluzii sunt foarte importante care s-au desprins din discuţiile care au durat până târziu în noapte. Prima este legată de cum ne vedem noi, Uniunea Europeană, în politica globală. Concluziile sunt bune pentru noi şi importante.
  • S-a subliniat de către toţi importanţa şi relevanţa NATO şi nevoia de a purta puternică relaţia transatlantică.
  • Pe de altă parte, am avut o primă discuţie despre preţurile la energie, în preţurile la electricitate. Am convenit să urgentăm toate demersurile.
  • Comisia Europeană s-a angajat şi ne aşteptăm să se ţină de această chestiune şi să vină foarte repede în maximum cu o abordare propusă care trebuie să vină cu unele soluţii. Nu putem să trecem iarna cu preţuri în creştere la electricitate.
  • Astăzi discutăm despre statele din zonă. Sunt şase state care doresc să devină membre UE. Sunt chestiuni economie, de condiţionalităţi. Cel mai important lucru este că noi din Uniune dorim să dăm o perspectivă europeană statelor din Balcanii de Vest, iar aceste state, evident, că vor să-şi confirme interesul de a deveni state membre şi sunt dispuse să îndeplinească toate condiţiile.
  • Nu mă aştept la discuţii complicate. Toată lumea doreşte să înregistrăm progrese în aceste procese de aderare.

Klaus Iohannis, despre criza politică generată de căderea Guvernului Cîţu

Întrebat de ce a acordat liderilor şi partidelor politice timp de gândire până săptămâna viitoare pentru a se prezenta la consultări pentru desemnarea premierului, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns:

  • Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moţiunea, liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări.
  • Probabil dumnealor au dărâmat un Guvern şi habar n-au ce se întâmplă după. Deci nu vin la consultări. Alţii au ţopăit pe acolo strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea preşedintelui relaţia dintre partide. Cu siguranţă, ar crea circ şi despre asta vorbim. Vor doar circ.
  • Alţii au venit în faţa microfoanelor cu texte ca şi cum acum s-ar inventa coaliţia şi nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliţia şi au dus la căderea Guvernului.
  • E nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale. Politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti toţi, fiecare este împotriva fiecăruia. Ori, aşa nu se poate! Doar prin maturitate şi prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală.
  • Să fim sinceri cu noi: cineva trebuie să ţara. Cineva trebuie să formeze Guvernul şi Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară.
  • Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic. Lumea ajunge să-şi pună problema: acum ce urmează? Să începem discuţii aşezate, serioase, mature pentru că, altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate.

Klaus Iohannis, despre epidemia COVID-19 din România. „Sunt foarte îngrijorat”

  • Sunt foarte îngrijorat. Recunosc. Am primit datele de azi despre pandemie. Avem aproape 15.000 de cazuri. Din păcate, avem peste 330 de decese azi. E o catastrofă.
  • Preţurile la electricitate cresc în continuare. Avem nevoie de un Guvern! Nu avem nevoie de acuzaţii reciproce, de abordări orgolioase, cinice. Avem nevoie de abordări mature şi trebuie să găsim o ecuaţie prin care se formează un Guvern.

Klaus Iohannis explică dacă Florin Cîţu mai poate fi premier

  • Orice majoritate susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Aşa scrie în Constituţie. Nu există nicio piedică.

Întrebat despre cei peste 41 de parlamentari care cer desemnarea lui Ludovic Orban pentru postul de premier, preşedintele României a afirmat:

  • Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor, şi nu în presă.

Klaus Iohannis, despre refacerea coaliţiei cu USR după moţiunea de cenzură

  • Când se formează un Guvern, persoana desemnată de preşedinte trebuie să caute să facă o majoritate. Problema trebuie să şi-o pună cel care va fi desemnat să caute o majoritate. Pe mine mă preocupă.
  • Întrebarea este legitimă. Dacă vrem să analizăm faptele şi nu poveştile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD şi cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte.
  • Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri.
  • E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-şi dărâme Guvernul.
  • Aceste soluţii trebuie să transpară din negocierile care vor avea loc şi dacă am spus că situaţia e mai complicată decât altă dată, nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluţie.
  • Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări şi este nevoie ca partidele să se aşeze la discuţii în diferite combinaţii pentru cauta soluţii.
  • Politica coaliţiilor nu se face doar prin nişte consultări la Cotroceni. Coaliţiile se formează între partide. Oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se aşeze şi să discute concret ce se poate face pentru România.
  • România trebuie guvernată. Trebuie să existe un Guvern. Ori, dacă partidele nu se înţeleg…
  • Dacă partidele nu se înţeleg, atunci atunci un Guvern interimar va rămâne în funcţie până când se găseşte o nouă soluţii. Nu există niciun înlocuitor. Ţara nu poate să rămână total neguvernată şi cred că până la urmă toată lumea va înţelege că este mai bine să avem un Guvern cu puteri depline, decât un Guvern interimar.

Klaus Iohannis, despre dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate

  • Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice ar face trebuie să ducă la o soluţie.
  • Soluţia, indiferent de cum o abordăm, trebuie să fie în final formarea unui Guvern care mergem mai departe şi rezolvă problemele României şi ale românilor.

Klaus Iohannis, noi explicaţii după a spus că statul a eşuat

Rugat să clarifice afirmaţiile potrivit cărora „statul a eşuat”, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, Klaus Iohannis a explicat cine ar trebui să-şi asume acest eşec.

  • Asumarea trebuie făcută de toată clasa politică. Atât de simplu este, dar această asumare trebuie să vină la pereche cu soluţia. Şi soluţia există. Am creionat-o. Este pe masă. Se numeşte PNRR care prevede peste două miliarde de euro pentru sistemul sanitar.
  • Banii vor fi investiţi pentru spitale, spitale noi, modernizarea spitalelor vechi. Crearea unor noi posturi în sistemul de sănătate.
  • Noi, prin PNRR, am abordat această chestiune, dar evident că şi aici e nevoie de un Guvern care duce lucrurile mai departe.
  • Dacă nu avem Guvern, banii nu vor fi folosiţi şi lucrurile vor rămâne tot aşa nerezolvate.

Citeşte şi: Românii s-au dezlănţuit pe pagina de Facebook a preşedintelui Iohannis, după anunţul de astăzi: „Așa, Șefu’, încetișor, Copăcel că nu e zor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după ce Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură în Parlament, că ceea ce caracterizează cel mai bine România de azi este cuvântul ”criză”. Preşedintele a subliniat că situaţia legată de moţiune” a fost generată de politicieni cinici”.

Cu acest prilej, Klaus Iohannis a anunţat că va convoca săptămâna viitoare consultări cu partidele politice.

„Astea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie. Trebuie să găsim o soluție pentru că România trebuie guvernată și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor. Pentru a da timp partidelor să se întrunească în forurile interne și să vină cu o abordare matură, voi convoca consultări săptămâna viitoare”, a afirmat preşedintele României.

Citeşte şi Marcel Ciolacu: Sper că Iohannis a realizat că a fost un Guvern catastrofal. Vrem alegeri anticipate!

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'