Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru eliberarea din funcţia a mai multor magistraţi, ca urmare a pensionării acestora,precum şi cele de numire a altor judecători şi procurori, informează Adminitstraţia Prezidenţială.
Astfel, conform sursei citate, şeful statului a semnat, luni, următoarele decrete:
„- Decret privind eliberarea din funcţia de judecător a doamnei Debreni Camelia-Lucia, judecător cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Arad – pensionare;
– Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a domnului Andraş Cosmin-Gheorghe, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, în prezent delegat prim-procuror adjunct la această unitate de parchet – pensionare;
– Decret privind numirea în funcţia de judecător a doamnei Ţical Daria-Mălina la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti;
– Decret privind numirea în funcţia de judecător a doamnei Roşca Claudia-Maria la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti;
– Decret privind numirea în funcţia de procuror a domnului Breje Alexandru-Mihai la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla”.
Iohannis a promulgat modificările la Legea învăţământului superior / Viitorilor candidaţi le sunt comunicate din timp taxele de şcolirizare, iar taxele de studii nu pot fi modificate pe perioada unui ciclu de studii
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Actul normativ modifică Legea învăţământului superior astfel încât cuantumul taxelor de şcolarizare să fie comunicat viitorilor candidaţi din timp, iar taxele de studii să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
„În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, şi cu taxă. Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de consiliul de administraţie, aprobat de senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat”, prevede legea promulgată de către şeful statului.
Pe 20 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul iar Senatul l-a adoptat pe 18 martie, ca for decizional.
Modificarea legii adopţiei, promulgată / Absenţele navigatorilor nu sunt considerate întreruperi ale termenului de 6 luni anterior depunerii unei cereri de atestare a adoptatorului
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea art. 3 lit. a) din Legea 273/2004 privind procedura adopţiei. Actul normativ prevede ca absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim în baza contractelor de muncă ale navigatorilor să nu fie considerate întreruperi ale termenului de 6 luni anterior depunerii cererii de atestare a adoptatorului.
Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege. Toţi românii sunt afectaţi, amenzile sunt imense!
„În înţelesul prezentei legi, prin reşedinţă obişnuită în România a adoptatorului/familiei adoptatoare se înţelege situaţia: Cetăţenilor români sau cetăţenilor români cu multiplă cetăţenie, după caz, care au domiciliul în România, care au locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de atestare; la stabilirea continuităţii nu sunt considerate întreruperi absenţele temporare care nu depăşesc 3 luni, absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim în baza contractelor de muncă ale navigatorilor, absenţele determinate de şederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenţei unor contracte de muncă şi nici cele impuse de derularea unor activităţi desfăşurate în interesul statului român sau ca urmare a unor obligaţii internaţionale asumate de România”, arată legea promulgată de către şeful statului.
Pe 14 martie 2023, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar votul din 19 martie al Camerei Deputaţilor a fost decizional.