Potrivit art. 82 din Constituţia României, după ce rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că mandatul actualului șef al statului, Traian Băsescu, se încheie pe 21 decembrie.
„După Constituție, mandatul președintelui este de cinci ani. Socotiți și voi din 21 decembrie 2009 când se împlinesc cinci ani. (…) 21 decembrie 2014, în mod normal. În dreptul constituțional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua în care începe și ziua în care sfârșește. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani”, le-a spus Zegrean jurnaliștilor care îl așteptau la intrarea în sediul CCR.
Întrebat care ar fi pericolul dacă jurământul se va depune după sau înainte de 21 decembrie, Augustin Zegrean a răspuns: „Constituția spune că președintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un președinte ar depune jurământul și celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi? (…) Dacă cineva riscă să lase țara fără președinte, de ce nu?”.
Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a anunțat marți că Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale legislativului au solicitat Curții Constituționale un punct de vedere cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.
Președintele ales, Klaus Iohannis, și-a depus marți demisia din funcția de primar al municipiului Sibi, dar și din celelalte funcții publice deținute, inclusiv cea de reprezentant în AGA a societății comerciale SC APĂ CANAL SA Sibiu, vizată de procesul cu Agenția Națională de Integritate.