Klaus Iohannis, despre angajarea răspunderii Guvernului pe buget: Mi se pare o variantă fezabilă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că varianta angajării răspunderii Guvernului pe buget este fezabilă. De asemenea, şeful statului s-a declarat mulţumit de cum este creionat bugetul pentru anul viitor.
Romania TV
17 dec. 2019, 11:34
Klaus Iohannis, despre angajarea răspunderii Guvernului pe buget: Mi se pare o variantă fezabilă

„Dacă Guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul, de exemplu, din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, mi se pare o variantă fezabilă”, a spus preşedintele la Palatul Cotroceni.

El a precizat că bugetul „permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi pensiilor”.

„Este un buget bun, este un buget care prevede sumele necesare la toate capitolele, şi cred că va fi un buget care poate să permită menţinerea ritmului de creştere economică. Acest lucru este foarte important”, a arătat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat şi intenţia PSD de a contesta la CCR bugetul pe anul viitor în cazul în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiect.

„Nu cred în aşa ceva. În această etapă există încercări din toate părţile de a se profila sau reprofila politic. Eu, totuşi, cred că, până la urmă, va prevala înţelepciunea, fiindcă toată lumea îşi dă seama: avem nevoie de buget pentru anul viitor. Şi, atunci, o contestare ce ar aduce? Ar aduce doar o întârziere în adoptarea bugetului, care nu ajută pe absolut nimeni”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că reducerea TVA nu i se pare o măsură oportună, arătând că în acest moment bugetul nu îşi permite o astfel de reducere.

„Nu, în acest moment, bugetul României pur şi simplu nu îşi permite o reducere pe TVA. În perspectivă, sigur, în anii care vor veni, este posibil să discutăm aşa ceva, dacă economia creşte în continuare şi lucrurile merg bine. Dar, acum, aşa, de azi pe mâine, să scădem TVA nu mi s-ar părea un lucru bun”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a fost întrebat cum vede susţinerea de către PSD a reducerii TVA de la 19 la 16% şi dublarea alocaţiilor.

„Şi PSD încearcă să se reprofileze. Din păcate, merg dintr-o extremă în cealaltă extremă, în loc să se oprească la mijloc, unde ar fi înţelept. Sunt convins că în Parlament aceste chestiuni vor fi dezbătute şi discutate şi eu contez pe înţelepciunea politică a tuturor partidelor din Parlament. În final, pe cine să ajute să împovărezi un buget care deja are constrângeri semnificative”, a spus Iohannis.

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Deşi iniţiativa a aparţinut unor deputaţi PNL, în cadrul dezbaterilor, social-democraţii au pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut un punct de vedere fundamentat din partea Guvernului.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a calificat, luni, drept „foarte proastă” o eventuală decizie a Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea în Parlament asupra bugetului de stat pe 2020.

Citeşte şi: Guvernul decide astăzi forma sub care va fi adoptată Legea bugetului pe 2020. PNL susţine angajarea răspunderii

„Am putea accepta dezbaterea, dar, dacă mă întrebaţi astăzi care este probabilitatea să mergem pe metoda angajării răspunderii, cam 75% angajare, 25% dezbatere parlamentară”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit news.ro.

Citeşte şi Ludovic Orban, veşti proaste pentru pensionari: „Cum să măreşti aşa, din pix, din burtă? Vom modifica Legea pensiilor”. Reacţia PSD

Acesta a explicat că nu există decât zilele de 23, 30 şi 31 decembrie în care s-atr putea face dezbaterea parlamentară, existând deja presiune publică pentru ca ziua de 27 decembrie să fie declarată nelucrătoare.

Luni, conducerea PNL a decis să susţină demersul privind angajarea răspunderii Guvernului pentru adoptarea bugetului.

Tot luni, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ideea asumării răspunderii este „foarte proastă”, iar PSD va decide, în şedinţa de lunea viitoare, ce strategie va urma.

Guvernul Orban doreşte ca bugetul pentru 2020 să fie adoptat înainte de finalul anului.

 

 

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'