„Azi e o zi neagră pentru Uniunea Europeană. Bruxelles-ul a fost sub atac terorist, Uniunea Europeană e sub atac terorist şi, din păcate, şi Turcia a fost sub atac terorist. Aceste lucruri ne arată că terorismul e prezent peste tot în civilizaţie, că problemele lumii sunt departe de a fi rezolvate, dar acolo putem să intervenim noi, cu prietenia între ţări, cu solidaritatea dintre noi, avem o şansă foarte bună să rezolvăm aceste probleme. Solidaritate este, probabil, cuvântul care se potriveşte cel mai bine în această situaţie şi cred că toată lumea a rămas îndurerată, impresionată şi când am avut acele atacuri în Istanbul, Ankara, Paris şi azi, din nefericire, în Bruxelles”, a spus Iohannis, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Istanbul.
„M-am întâlnit astăzi, în cadrul vizitei de stat pe care o fac în Turcia, cu românii din Istanbul. Din păcate, și acest oraș a fost lovit, de curând, de atentate teroriste. Întreaga lume civilizată este greu încercată de manifestări extremiste. Trebuie să rămânem însă solidari, iar acestor atacuri trebuie să le contrapunem dorința noastră de pace și de colaborare”, a scris şi pe Facebook preşedintele.
Citeşte şi: Atentate teroriste la Bruxelles. Bilanţ OFICIAL: 32 de morţi şi peste 200 de răniţi GALERIE FOTO VIDEO
El a precizat că la aceste atacuri teroriste trebuie răspuns cu dorinţă de pace şi cu solidaritate.
„Acestor atacuri trebuie să le contrapunem dorinţa noastră de pace, de colaborare, solidaritatea noastră în rezolvarea marilor probleme cu care ne confruntăm în regiunea în care trăim şi noi, românii, şi turcii. Sunt probleme cunoscute — terorismul, migraţia, războiul din Siria şi multe alte probleme care, din păcate, ne reţin atenţia mai mult decât am fi dorit. (…) Am toată încrederea că, împreună cu partenerii noştri, vom biruri, vom ajunge să rezolvăm aceste probleme”, a adăugat şeful statului, conform Agerpres.
Iohannis le-a transmis membrilor comunităţii româneşti din Turcia că, alături de comunitatea turco-tătară din România, reprezintă o punte între cele două state.
Preşedintele a adăugat că această punte nu este una nouă şi că între cele două ţări există legături „foarte bune” de multă vreme, care s-au realizat la nivel instituţional şi personal, în zona economică, dar şi în cea culturală.
„Toate acestea ne fac să credem că România şi Turcia pot construi împreună în continuare foarte multe lucruri bune”, a declarat Klaus Iohannis.