Klaus Iohannis: „Combaterea schimbărilor climatice reprezintă teme prioritare pentru mandatul meu”

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii, marţi, cu prilejul lansării raportului intitulat „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”.
Filip Stan
11 ian. 2022, 11:16
Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis: „Mă bucur să văd cât de dornici sunt copiii (…) să avem sfârşit şi în sistemul românesc de învăţământ cursuri dedicate schimbărilor climatice şi mediului.

Îi felicit pentru implicare şi îi îndemn să nu îşi piardă entuziasmul. Educaţia, protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice reprezintă teme prioritare pentru mandatul meu de preşedinte.

Sunt domenii esenţiale asupra cărora decidenţii politici încă se apelează prea puţin şi tocmai de aceea am organizat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale grupuri de lucru, de reflecţie care să vină cu propuneri concrete.

Un astfel de demers a fost cel finalizat prin elaborarea proiectului „România educată” care prin sumele record obţinute prin PNRR capătă în sfârşit şi alocare financiară pentru a putea fi pus în practică.

În continuare proiectului „România educată”, am decis ca pe parcursul anului 2021 la nivelul Administraţiei Prezidenţiale să funcţioneze şi un grup de lucru pe tema educaţiei privind schimbările climatice şi mediul.

Prezentăm astăzi rezultatele discuţiilor din cadrul acestui grup sub forma unui raport pe care-l supunem dezbaterii publice.

Educaţia este unul dintre pilonii îmbunătăţirii răspunsului la schimbările climatice întrucât educaţia determină modificarea comportamentului uman în sensul unei mai mari responsabilităţi pentru protejarea naturii şi a viitorului întregii societăţi”

Citeşte şi: Reprezentantul OMS pentru Covid ne avertizează că urmează şi alte valuri. „Situaţia va fi dificilă cel puţin trei luni de-acum înainte”

Klaus Iohannis: „Să deschidem drumul spre o schimbare de mentalitate”

„Raportul lansat azi semnalează o serie de probleme, dar prezintă şi soluţii, atât pentru a lărgi accesul la educaţia privind protecţia mediului, cât şi combaterea efectelor climatice, cât şi pentru fundamentarea unei infrastructuri şcolare verzi. Ceea ce ne dorim mai mult decât orice e să deschidem drumul spre o schimbare de mentalitate.

Mulţumesc tuturor celor care în săptămânile următoare se vor implica în mod constructiv în cadrul dezbaterii publice. Am convingerea că la nivelul societăţii există şi alţi actori care pot contribui la punerea în practică în cea mai bună formă a propunerilor noastre.

Cu toţii ne dorim un mediu curat, fără deşeuri la tot pasul. Cu toţii ne dorim să ne fie pusă în pericol sănătatea şi să fim feriţi de efectele devastatoare ale fenomenelor meteo extreme. Putem reuşi asta prin politici publice adecvate, prin instituţii care funcţionează şi care aplică legea, dar mai ales prin acţiunile individuale ale fiecăruia dintre noi.

De aceea, protejarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice nu se poate realiza fără un parteneriat între instituţii şi cetăţeni. Acest parteneriat dă rezultate dacă se bazează pe combaterea fake news-urilor şi pe orientarea asupra unei corecte informări la problemele de mediu şi cele privind schimbările climatice”

Klaus Iohannis, despre educaţia privind schimbările climatice. „Ne adresăm unor generaţii formate din veritabili digitali nativi”

„În educaţia privind schimbările climatice şi mediu la nivel preuniversitar este să ne centrăm pe beneficiarul primar al actului educaţional, evident, elevul. Modul propus de raportul lansat astăzi vine în întâmpinarea elevului cu un set de instrumente atractive digitale, aplicaţii, manuale interactive, pentru că ne adresăm unor generaţii formate din veritabili digitali nativi.

În acelaşi timp trebuie să le creem elevilor oportunitatea să înveţe despre natură în natură, să înţeleagă ce înseamnă sustenabilitate în şcoli sustenabile şi să conştientizeze importanţa protecţiei mediului prin activităţi practice aplicate, menite să protejeze mediul înconjurător”, a precizat preşedintele.

„Şcolile în care învaţă elevii noştri trebuie să devină ele însele exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii să adopte un comportament adecvat de protejare a mediului. Beneficiile unei structuri educaţionale verzi sunt incontestabile, dovedite științific, de la crearea unui mediu mult mai adecvat dezvoltării copiilor, până la creșterea calității învățării și a performanței școlare”, a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis: „Educația privind schimbările climatice și mediul nu poate fi un efort solitar”

„Educația privind schimbările climatice și mediul nu poate fi un efort solitar. Succesul unei astfel de inițiative depinde de implicarea unui număr cât mai mare de actori diferiți: instituții centrale, autorități locale, profesori, ONG-uri, părinți, comunități, companii, mass-media etc.

Prin urmare, îi îndemn pe toți acești actori să participe activ la implementarea măsurilor care cresc accesul la educația privind schimbările climatice și mediul. Inițiativele bune trebuie extinse la nivel național, astfel încât toți elevii să beneficieze de acest tip de educație, indiferent de mediul din care provin sau de școala unde învață.

Am deplină încredere că Guvernul va aborda cu toată deschiderea și responsabilitatea realizarea acestui obiectiv național prioritar, în strâns parteneriat cu mediul asociativ, cu cel privat, dar și cu reprezentanții tinerilor, care ne-au demonstrat în ultimii ani că sunt în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Niciun stat nu este ocolit de efectele degradării mediului și ale schimbărilor climatice”

Îmi doresc în etapa următoare să amplificăm și la nivel internațional cooperarea în materie de educație privind aceste teme.

Sunt convins că România va găsi mulți parteneri, pentru că niciun stat nu este ocolit de efectele degradării mediului și ale schimbărilor climatice, iar educația este un instrument important în contracararea acestora.

Vă invit, așadar, să lucrăm împreună pentru o Românie educată, sănătoasă și sustenabilă”, a conchis şeful statului.

Vezi aici Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”

O nouă materie va fi introdusă în programa școlară! O lege care prevede apariția unei noi materii școlare legate de protecția mediului a intrat în vigoare luni, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și apariția în Monitorul Oficial.

”Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la data de 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023—2024.”
Proiectul legislativ a fost inițiat în martie 2021 de un grup de parlamentari liberali, printre care se numără și Monica Anisie, fost ministru al Educației. Inițiatorii susțin că învățământul primar (clasele 1-4) ”este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu… Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”.

”Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal), adoptat de Comisia Europeană”, mai arată inițiatorul legii, deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu.

Citeşte şi: O nouă materie în programa școlară! Elevii o vor studia de anul viitor

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Playtech.ro
Mulți români setează greșit termostatul centralei când este foarte frig afară. Care este temperatura ideală, potrivit experților
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Cât de săraci au ajuns românii. Amanetul, ultima soluție de Crăciun
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cine sunt cei trei tineri care au murit într-un accident cumplit în Brașov. Mașina în care se aflau a fost zdrobită de un TIR
Cancan.ro
Mihai Morar a ajuns pe mâna medicilor! Și el e pe perfuzii: „Am căzut, dar…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Cazul băiatului decedat la SJU Târgu Jiu: raportul disciplinar, restituit pentru reevaluare
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României