Iohannis:MCV trebuie să ajungă la finalizare.Ce a declarat despre angajamentul ţării pentru proiectul european

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare MCV este un instrument care şi-a dovedit utilitatea şi care trebuie să ajungă la finalizare. În plus, şeful statului a precizat că acest lucru nu se va întâmpla de azi pe mâine, ci în câţiva ani. Totodată, preşedintele a vorbit şi despre angajamentul României pentru proiectul european şi despre provocările actuale.
Iulian Tudor
08 mai 2015, 12:18
Iohannis:MCV trebuie să ajungă la finalizare.Ce a declarat despre angajamentul ţării pentru proiectul european

„MCV-ul este un instrument care şi-a dovedit utilitatea dar care, aşa cum am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu reprezentanţii Consiliului European, trebuie să ajungă în faza de finalizare”, a spus Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Aeroportul Otopeni.

Citeşte şi: Iohannis, ATAC la Guvern: A pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Este un scandal public

Şeful statului a precizat că, recent, reprezentanţi ai Comisiei Europene au constatat că România a ajuns în ultima fază de MCV, faza numită de phase-out, nu de azi pe mâine, ci în câţiva ani”.

„Noi credem că este realist ceea ce a propus preşedintele Comisiei Europene, domnul Juncker, că acest mecanism să se finalizeze până la finalul mandatului acestei Comisii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în Polonia, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial că „ameninţările trecutului ne îndeamnă să luptăm împotriva uitării” şi ceea ce contează este ce alegem să facem cu amintirile şi ce alegem să învăţăm din trecut.

„Trăim într-o lume cu multe provocări, în care aceste valori trebuie mereu reafirmate și întărite. La 70 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial ne găsim, din nefericire, din nou, pe fondul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică, în situația de a căuta solidaritatea necesară păstrării păcii și securității în Europa.

Uniunea Europeană, proiect unic în istoria recentă, continuă să fie garanția păcii pe continent și să reprezinte principiile și valorile democratice care ne unesc și pe care suntem hotărâți să le apărăm, atât în interiorul comunității noastre, cât și în vecinătatea imediată.

Această viziune a fost exprimată de către toți participanții la manifestările de la Gdansk. Și, nu în ultimul rând, am afirmat, încă o dată, angajamentul României pentru proiectul european, pentru o Europă a democrației și păcii mai unită, mai puternică, mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Iohannis, la Aeroportul „Henri Coandă”, la întoarcerea din Polonia.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Modificările propuse la Codul Penal sunt neavenite. Nu sunt de acord cu ele VIDEO

El a precizat că în cadrul panelului politic dedicat integrării europene și semnificației sale actuale, primul mesaj pe care l-a transmis se referă la păstrarea memoriei trecutului și la lecțiile dureroase ale istoriei.

„Libertatea și pacea nu trebuie niciodată subînțelese”, a arătat Iohannis.

Într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială se precizează că, în Polonia, șeful statului a vorbit și despre lecțiile învățate după război și despre provocările actuale.

„Trăim într-o lume definită de provocări, în care aceste valori fundamentale trebuie să fie ocrotite și consolidate în mod constant. Una dintre principalele lecții ale celui de-al Doilea Război Mondial a fost înfrângerea urii, a prejudecăților și a tensiunilor între națiuni, precum și eliminarea lucrurilor care îi despart pe oameni, pentru a le înlocui cu ceea ce îi unește.

Cooperarea strânsă pentru pace a adus stabilitate și prosperitate în Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea. Proiectul european, cel mai de succes proiect de acest fel din istorie, este, astăzi, mai relevant ca niciodată”, a afirmat Iohannis.

El a precizat, conform sursei citate, că actul comemorării este necesar și pentru a sensibiliza conștiințele în privința amenințărilor la adresa păcii și a solicitat să se investească mai mult în educația istorică.

România este hotărâtă să contribuie la realizarea unei Uniuni Europene mai funcționale. Acest lucru înseamnă o Uniune apropiată de cetățenii săi și concentrată asupra chestiunilor esențiale: creștere inovativă și locuri de muncă, securitate internă și externă, precum și o politică energetică eficientă și sigură.

Am încrederea că, împreună, putem depăși toate obstacolele pesimismului și tendințele naționaliste sau xenofobe extreme, în consolidarea proiectului nostru european. O voință politică fermă și o acțiune coerentă sunt esențiale acum pentru a ne atinge obiectivul — o Europă mai integrată și cu mai multă influență.

Este o viziune pentru care va trebui să luptăm cu toții. O Europă mai puternică, mai unită și mai prosperă va contribui în mod covârșitor la stabilitatea și securitatea întregii lumi. Aceasta ar fi moștenirea noastră pentru următoarea generație de europeni, care ar trebui să cunoască doar pacea, unitatea și prosperitatea”, a mai spus Iohannis în cadrul panelului politic organizat la Gdansk.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Se deschide unul dintre cele mai spectaculoase mall-uri din România. Parcarea va fi pe acoperiș
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți