„MCV-ul este un instrument care şi-a dovedit utilitatea dar care, aşa cum am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu reprezentanţii Consiliului European, trebuie să ajungă în faza de finalizare”, a spus Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Aeroportul Otopeni.
Citeşte şi: Iohannis, ATAC la Guvern: A pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Este un scandal public
Şeful statului a precizat că, recent, reprezentanţi ai Comisiei Europene au constatat că România a ajuns în ultima fază de MCV, faza numită de phase-out, nu de azi pe mâine, ci în câţiva ani”.
„Noi credem că este realist ceea ce a propus preşedintele Comisiei Europene, domnul Juncker, că acest mecanism să se finalizeze până la finalul mandatului acestei Comisii”, a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în Polonia, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial că „ameninţările trecutului ne îndeamnă să luptăm împotriva uitării” şi ceea ce contează este ce alegem să facem cu amintirile şi ce alegem să învăţăm din trecut.
„Trăim într-o lume cu multe provocări, în care aceste valori trebuie mereu reafirmate și întărite. La 70 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial ne găsim, din nefericire, din nou, pe fondul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică, în situația de a căuta solidaritatea necesară păstrării păcii și securității în Europa.
Uniunea Europeană, proiect unic în istoria recentă, continuă să fie garanția păcii pe continent și să reprezinte principiile și valorile democratice care ne unesc și pe care suntem hotărâți să le apărăm, atât în interiorul comunității noastre, cât și în vecinătatea imediată.
Această viziune a fost exprimată de către toți participanții la manifestările de la Gdansk. Și, nu în ultimul rând, am afirmat, încă o dată, angajamentul României pentru proiectul european, pentru o Europă a democrației și păcii mai unită, mai puternică, mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Iohannis, la Aeroportul „Henri Coandă”, la întoarcerea din Polonia.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Modificările propuse la Codul Penal sunt neavenite. Nu sunt de acord cu ele VIDEO
El a precizat că în cadrul panelului politic dedicat integrării europene și semnificației sale actuale, primul mesaj pe care l-a transmis se referă la păstrarea memoriei trecutului și la lecțiile dureroase ale istoriei.
„Libertatea și pacea nu trebuie niciodată subînțelese”, a arătat Iohannis.
Într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială se precizează că, în Polonia, șeful statului a vorbit și despre lecțiile învățate după război și despre provocările actuale.
„Trăim într-o lume definită de provocări, în care aceste valori fundamentale trebuie să fie ocrotite și consolidate în mod constant. Una dintre principalele lecții ale celui de-al Doilea Război Mondial a fost înfrângerea urii, a prejudecăților și a tensiunilor între națiuni, precum și eliminarea lucrurilor care îi despart pe oameni, pentru a le înlocui cu ceea ce îi unește.
Cooperarea strânsă pentru pace a adus stabilitate și prosperitate în Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea. Proiectul european, cel mai de succes proiect de acest fel din istorie, este, astăzi, mai relevant ca niciodată”, a afirmat Iohannis.
El a precizat, conform sursei citate, că actul comemorării este necesar și pentru a sensibiliza conștiințele în privința amenințărilor la adresa păcii și a solicitat să se investească mai mult în educația istorică.
„România este hotărâtă să contribuie la realizarea unei Uniuni Europene mai funcționale. Acest lucru înseamnă o Uniune apropiată de cetățenii săi și concentrată asupra chestiunilor esențiale: creștere inovativă și locuri de muncă, securitate internă și externă, precum și o politică energetică eficientă și sigură.
Am încrederea că, împreună, putem depăși toate obstacolele pesimismului și tendințele naționaliste sau xenofobe extreme, în consolidarea proiectului nostru european. O voință politică fermă și o acțiune coerentă sunt esențiale acum pentru a ne atinge obiectivul — o Europă mai integrată și cu mai multă influență.
Este o viziune pentru care va trebui să luptăm cu toții. O Europă mai puternică, mai unită și mai prosperă va contribui în mod covârșitor la stabilitatea și securitatea întregii lumi. Aceasta ar fi moștenirea noastră pentru următoarea generație de europeni, care ar trebui să cunoască doar pacea, unitatea și prosperitatea”, a mai spus Iohannis în cadrul panelului politic organizat la Gdansk.