Demisiile celor doi miniștri, Marius Budăi și Gabriela Firea, sunt suficiente pentru moment, spune Klaus Iohannis, în contextul în care au fost lansate acuzații și i s-a cerut demisia și adresa Ralucăi Turcan, care a condus ministerul Muncii în mandatul premierului Florin Cîțu.
În opinia lui Klaus Iohannis, important e să fie găsite toate persoanele vinovate pentru neregulile descoperite în azilele groazei. Cât despre ministrele care vor prelua portofoliile de la Ministerul Muncii și al Familiei, Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero, probabil acestea vor depune miercuri jurământul.
„Acum cred că demisiile politice au fost suficiente pentru moment. Este importantă să fie găsite toate persoanele care efectiv s-au făcut vinovate de grozăviile care au fost descoperite. Pe de altă parte, acele două portofolii așteaptă noi titulari. Premierul m-a informat despre intenția de a propune două persoane și probabil miercuri vor depune jurământul”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul UE – CELAC.
Simona Bucura-Oprescu a fost propusă pentru ministerul Muncii, iar la ministerul Familiei, PSD a propus-o pe Natalia Intotero. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut aceste declarații înainte de reuniunea UE – CELAC, la care participă luni şi marţi.
Este al treilea Summit Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE – CELAC) care se desfășoară la la Bruxelles, primul de acest fel în ultimii opt ani. Reuniunrea are drept scop principal relansarea parteneriatului UE – CELAC, în contextul evoluţiilor geopolitice internaţionale complexe, influenţate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, arată Administrația Prezidențială.
Parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe conectivitate sustenabilă, sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării, creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanţei multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanţe şi a valorilor democratice. Şeful statului susţine importanţa cooperării UE – CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar şi a noilor oportunităţi de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată.