„Faptul că s-a încheiat exercițiul militar în Federația Rusă și trupele s-au retras duce la o oarecare detensionare. Mult material adus acolo rămâne acolo și situația rămâne în continuare tensionată. E nevoie de multe eforturi diplomatice și din partea României. Noi vom face demersuri la NATO și UE pentru a crește reziliența pe frontul estic. Este imposibil de spus ce va face Rusia în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamnă. Sperăm ca prin măsuri să se detensioneze situația în zona Mării Negre”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă susţinute marţi seara, la Palatul Cotroceni.
Întrebat dacă există legături între expulzarea diplomatului rus din România, anunţată luni de Ministerul Afacerilor Externe, și tensiunile de la Marea Neagră, Iohannis a răspuns: „Speța diplomatului nu are nicio legătură directă cu tensiunile din zona Mării Negre”.
În legătură cu ce intenționează România să facă pentru întărirea securității energetice, în contextul actualelor tensiuni de la Marea Neagră, preşedintele a spus: „România are o independență energetică avansată față de celelate state europene, dar pe noi ne interesează să avem o garanție a energiei. În acest sens merge întreaga politică energetică a României care va încuraja dezvoltarea unor noi sectoare, care merg spre energie regenerabilă, spre dezvoltarea unui sector serios care va folosi hidrogenul și, în paralel, vom merge spre valorificarea gazului din Marea Neagră. Aceste garanții se oferă de cei care se ocupă de energetica românească”.
În acelaşi context, al prezenţei militare la Marea Neagră, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat marţi că acţiunile SUA şi ale NATO în Europa contribuie la creşterea ameninţării militare, a relatat agenţia rusă de presă Interfax. „Vom continua să urmărim atent situaţia, relocarea şi desfăşurarea NATO în Europa în timpul exerciţiilor Defender-Europe. Urmărim redesfăşurarea Brigăzii 53 Infanterie a Diviziei 29 a Gărzii Naţionale a Armatei SUA care a sosit alaltăieri în portul albanez Durres împreună cu 750 de echipamente militare”, a afirmat Şoigu într-o reuniune a Consiliului miniştrilor apărării din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, desfăşurată la Duşanbe.