Tocmai din acest motiv, deși are parte de o susținere firavă, Klaus Iohannis rămâne în cursă și îl ține în șah pe Mark Rutte.
”Da, am discutat și despre candidatura mea la funcția de secretar general al NATO. La NATO nu se va vota niciodată. Desemnarea secretarului general se va face prin consens, iar consensul se obține prin negocieri diplomatice, prin discuții. Nu are prea mult rost să ne uităm la câți au spus, ce s-a spus, pentru că până în momentul în care nu se obține unanimitate, nu se va lua nicio decizie”, a declarat Klaus Iohannis.
În luna martie, Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. Șeful statului român este primul președinte din cadrul Alianței care și-a anunțat intenția în timpul exercițiului funcțiunii.
„Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile din cadrul NATO, cu o reprezentare echilibrată, puternică, influentă din această regiune. Alianța va putea lua cele mai bune decizii care să răspundă nevoilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și regiunea noastră”, a declarat Klaus Iohannis, marți, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Cotroceni.