Klaus Iohannis, despre Transnistria: Rezolvarea conflictului rămâne o prioritate majoră pentru România

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki în care a arătat că România sprijină ferm OSCE în eforturile de consolidare a păcii, democrației și stabilității în Europa. În plus, Klaus Iohannis a dezvăluit că rezolvarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru țara noastră. În acest sens, şeful statului a arătat că România sprijină "negocierile în formatul «5+2», ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile bazată pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova".
Iulian Tudor
04 iun. 2015, 09:45
Klaus Iohannis, despre Transnistria: Rezolvarea conflictului rămâne o prioritate majoră pentru România

„Reiterez sprijinul ferm al României pentru rolul jucat de OSCE în eforturile de consolidare a păcii, democrației și stabilității în Europa și atașamentul consecvent al României față de principiile fundamentale cuprinse în Actul Final de la Helsinki, pe care le considerăm piatra de temelie a relațiilor interstatale din spațiul euroatlantic”, a susținut Iohannis în mesajul transmis, prin consilierul prezidențial Lazăr Comănescu, participanților la Conferința „Actul Final de la Helsinki — de 40 de ani fundamentul securității europene”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe.

Citeşte şi: CONSILIERII „SĂRACI” ai lui Klaus Iohannis. Cine este sfătuitorul de la Cotroceni cu cea mai mică avere

El a subliniat că Actul Final de la Helsinki reprezintă de 40 de ani fundamentul securității pe continentul nostru iar principiile convenite atunci trebuie să ghideze în continuare modul de relaționare dintre state, și anume respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor, inviolabilitatea frontierelor, interzicerea utilizării forței sau amenințării cu forța în soluționarea diferendelor dintre state, respectul deplin al drepturilor omului și al drepturilor fundamentale.

Șeful statului a subliniat cerința îndeplinirii cu bună-credință a obligațiilor ce revin statelor, în conformitate cu dreptul internațional.

„Aplicarea acestui principiu stă la baza construcției încrederii. În situația de securitate actuală, reafirmarea acestei înțelegeri a legii este cu atât mai importantă”, a arătat Iohannis.

Potrivit președintelui, contextul actual de securitate se confruntă cu provocări majore: conflictul din Ucraina, dar și persistența conflictelor prelungite din zona Mării Negre, aceste provocări aducând atingere principiilor fundamentale ale Actului Final de la Helsinki.

„Credem că, la 40 de ani de la adoptarea acestuia, respectarea principiilor de drept internațional care guvernează relațiile dintre state, precum și implementarea tuturor angajamentelor cu caracter juridic sau politic, asumate la nivel internațional, rămân precondițiile majore de natură să contribuie la realizarea unei «Comunități de Securitate unice și indivizibile, fără falii și linii de diviziune» în spațiul OSCE”, a arătat el.

Iohannis a menționat că România recunoaște și sprijină rolul unic al Organizației în eforturile de întărire a securității și cooperării în Europa, pe baza abordării cuprinzătoare a securității, a mandatului cuprinzător în privința reglementării conflictelor, a funcționării mecanismelor și instituțiilor autonome, precum și a misiunilor din teren și că în acest cadru, România urmărește să își asume un rol activ, alături de partenerii săi din UE și aliații NATO.

„Implicarea în acțiunile asumate în format OSCE în contextul actualei crize din Ucraina este relevantă în acest sens și pe deplin de înțeles. Suntem vecin direct al Ucrainei, avem interese legitime legate de securitatea și stabilitatea regională, sprijinim consecvent apropierea Ucrainei de UE și NATO.

Rezolvarea conflictului prelungit din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România. Sprijinim negocierile în formatul «5+2», ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile bazată pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internațional, inclusiv în cadrul OSCE”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a arătat că România și-a asumat președinția Comitetului de Securitate al OSCE în perioada 2015-2016, „în dorința de a contribui la eforturile de întărire a profilului Organizației pe dimensiunea amenințărilor transnaționale”.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, în inspecţie la vila de protocol de la Neptun VIDEO

„Principiile enunțate în Actul Final de la Helsinki rămân pe deplin valabile și trebuie să se situeze în continuare la baza activității OSCE. Respectarea întocmai a acestor principii și a angajamentelor asumate de fiecare stat sunt condițiile esențiale pentru ca OSCE să-și poată juca și mai departe rolul pe care îl merită în arhitectura europeană de securitate. În același timp, este nevoie să se țină seama permanent de evoluțiile și tendințele care se manifestă pe continent”, a evidențiat Iohannis.

El a remarcat rolul din ce în ce mai important pe care societatea civilă îl are în dinamica activității OSCE, motiv pentru care a precizat că menținerea unui dialog deschis cu societatea civilă, care, prin aportul său, poate aduce valoare adăugată procesului de decizie la nivelul guvernamental, se impune ca o necesitate într-o asemenea perspectivă.

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Crin Antonescu atrage atenția asupra impactului furtului artefactelor asupra extremismului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid