Klaus Iohannis a anunţat că România îşi va revizui Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare din agenda ONU, în special problemele ce ţin de excluziunea socială. Astfel, Strategia se va axa pe susţinerea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, a tinerilor şi a femeilor.
„Eradicarea sărăciei reclamă oportunităţi decente de angajare, iar prevenirea şi evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială”, a spus Klaus Iohannis.
Citeşte şi Klaus Iohannis, prima întâlnire cu românii din SUA. Vezi cum a fost îmbrăcată Prima Doamnă. VIDEO
„Obiectivul noii Agende este să eradicheze sărăcia în toate formele sale şi să asigure o dezvoltare durabilă. Efortul pe care îl vom face în următorii 15 ani va demonstra că noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm să împlinim ambiţioasa şi nobila aspiraţie de a elibera oamenii de flagelul sărăciei.
După cum am putut observa în ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în căutarea unei vieţi mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa a determinat ţările europene să depună eforturi uriaşe pentru a face faţă unui dezastru umanitare tot mai mare.
Orice naţiune are obligaţia de a salva oameni, de a-i susţine şi de a-i proteja”, a spus, printre altele, preşedintele României.
„În cazul României, vom revizui Strategia națională de dezvoltare durabilă, pentru a integra noile Obiective de dezvoltare. Excluziunea socială este identificată ca o provocare majoră la adresa implementării Obiectivelor de dezvoltare durabilă. În Strategia românească revizuită se va pune accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor, în politicile de dezvoltare. Eradicarea sărăciei reclamă oportunități decente de angajare, iar prevenirea și evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială”, a spus Iohannis, la Summitul ONU pentru adoptarea Agendei de dezvoltare durabilă.
El a subliniat că România este pregătită să ia parte la procesul de revizuire și de monitorizare ale implementării noi Agende, pentru a „împărtăși din experiența sa cu alte state membre ale ONU și a învăța din lecțiile și rezultatele pozitive ale acestui proces”.
Iohannis a mai spus că toate țările trebuie să se asigure că politicile adecvate sunt pregătite pentru implementarea Agendei adoptate de ONU.