„Mă aflu aici la Parlamentul European, la invitația doamnei președinte Metsola, pentru a participa la dezbaterea „This is Europe” și pentru a avea un dialog cu membrii pe temele europene care ne preocupă pe toțți, acum, în prag de alegeri europene.
Am avut o întâlnire foarte bună cu doamna președintă. Întodeanua avem discuții foarte bune și, evident, i-am mulțumit pentru sprijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor, de a intra în spațiul Schengen. Apartenența deplină a României la spațul Schengen, inclusiv cu forontrele terestre, cât mai curând, va întări considerabil Uniunea și securitatea Uniunii și va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi.
Am discutat despre prioritățile de pe agenda europeană în această perioadă importantă, mai ales că ne pregătim pentru alegerile europarlamentare. Ne pregătim, de asemenea, pentru decizii cu impact pe termen lung, pentru viitorul nostru ca Uniune, inclusiv adoptarea noii agende strategice, despre extinderea Uniunii, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea pieții interne. Pe scurt demersuri care să ne consolideze Uniunea, intern și extern și, foarte important, să consolideze rolul global al Uniunii Europene. Am apreciat eforturile doamnei președinte de reformare a Parlamentului European, prin măsuri ferme, clare, curajoase de creștere a transparenței, a responsabilității și a integrității.
Am discutat și despre războiul din Ucraina și despre cum trebuie să rămânem uniți. Am vorbit și despre Moldova și despre cum putem veni în sprijinul ei, mai ales acum când s-a decis că este cazul să devină parte din spațiul European. Noi avem o viziune comună despre viitorul nostru, al Uniunii și cred că este foarte bine ca multe dintre aceste chestiuni să fie discutate astăzi, în Parlamentul European. Voi lansa o serie de idei, pe care le-am elaborat în ultima vreme. Sunt foarte curios să văd ce reacție au parlamentarii europeni. Acest tip de dezbatere are deja o tradiție, din 2022, și cred că este un format care generează nu doar idei, ci și soluții. Mă bucur că deschid seria dezbaterilor din acest an. Un an extrem de important. Avem alegeri europene, dar avem și foarte multe alegeri state europene. Voi sublinia și în plen, dar pot să spun șu acum că eu pledez pentru o Uniune puternică, o Uniune consolidată, unită, solidară și cu concepte solide pentru următorii ani, în beneficiul cetățenilor.
Cred că este atât de mult de spus aici, încât putem să acoperim o întreagă campanie electorală, dar voi încerca să concentrez câteva abordări. În primul rând, trebuie să vedem unde să ne concentrăm ca să crească iarăși încrederea cetățenilor în ceea ce face Uniunea. Am mai spus-o și o să o mai spun și în continuare. Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică europeană. Trebuie să ne reapropiem. Trebuie să venim cu soluții nu pe termen scurt, ci pe termen mediu și lung și trebuie să discutăm aceste soluții cu cei care sunt vizați de ele. O să vă dau un exemplu din ceea ce în aceste zile a adus multă frământări în Uniune. Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Suntem în 2024, oare de ce a fost nevoie să avem după 4 ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană, ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate? Patru ani ne-a luat să ne dăm seama că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii? De multe ori suntem prea departe de interesele oamenilor, pe care până la urmă vrem să îi ajutăm să își facă treaba.
Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa, în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotrivă, dacă se face bine, dacă se anunță din timp. Este o metodă de a reduce numărul de scrutinuri”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Știre inițială
Miercuri, la ora 12:00, ora României, Președintele Klaus Iohannis se va adresa plenului Parlamentului European, care se va reuni în sesiune la Strasbourg, în cadrul dezbaterii intitulate „This is Europe”, în urma unei invitații primite din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. Înainte de acest eveniment, șeful statului va avea consultări cu Roberta Metsola privind temele de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și prioritățile pentru anul 2024, conform Administrației Prezidențiale.
Președintele Klaus Iohannis va expune în fața plenului Parlamentului European viziunea sa asupra soluțiilor la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent și va sublinia acțiunile comune care trebuie întreprinse pentru a apăra și promova interesele cetățenilor europeni, precum și bunăstarea și securitatea acestora.
Înainte de participarea la dezbatere, președintele Iohannis se va întâlni cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, având programate și declarații de presă comune.
De asemenea, la ora 14:30, Klaus Iohannis are programată o întâlnire cu europarlamentarii români.
Seriile de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European au fost demarate în 2022, la scurt timp după declanșarea războiului împotriva Ucrainei. În perioada 2022-2023, au avut loc 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, având ca scop reafirmarea valorilor europene și a unității, consolidarea dezbaterii democratice pe teme de actualitate și generarea unei viziuni consistente privind viitorul proiectului european, conform sursei citate.
Citește și: Răspunsul lui Micutzu, după ce a fost întrebat dacă numele filmului „Klaus și Barroso” e inspirat de Klaus Iohannis. ”Nimeni nu vrea să aibă vreo legătură cu președintele”