Klaus Iohannis discută miercuri cu partidele parlamentare. Ce priorităţi are fiecare partid

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament cu privire la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare, transmite Agerpres.
Filip Stan
27 ian. 2015, 15:56
Klaus Iohannis discută miercuri cu partidele parlamentare. Ce priorităţi are fiecare partid

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului în străinatate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Calendarul consultărilor de miercuri este următorul: de la ora 10,00 – Partidul Social Democrat; ora 11,00 – Partidul Naţional Liberal; ora 12,00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României; ora 14,00 – Partidul Conservator; ora 15,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 16,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; ora 17,00 – Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Este cea de-a doua rundă rundă de consultări a şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare de la preluarea mandatului prezidenţial. Primele consultări au avut loc pe 12 ianuarie şi au vizat încheierea unui acord pentru finanţarea Apărării.

PSD va propune la consultările cu preşedintele Iohannis un sistem electoral diferit de cel actual pentru alegerea Parlamentului. Potrivit preşedintelui social-democraţilor, Victor Ponta, va fi fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, în aşa fel încât în Camera Deputaţilor să fie 300 de deputaţi, plus minorităţile naţionale, iar în Senat un număr maxim de 100 – 110 senatori.

Delegaţia PSD va mai susţine la Palatul Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv în diaspora, să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul logistic al autorităţilor publice.

În ceea ce priveşte sistemul de alegere a autorităţilor locale, pentru primari opţiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, „care nu a dovedit niciun fel de probleme în organizare şi funcţionarea mandatului”.

Tot miercuri, delegaţia PSD va propune reluarea activităţii Comisiei de revizuire a Constituţiei, pe baza principiilor care au fost avute în vedere chiar din 2013. În ceea ce priveşte conducerea şi structura comisiei, social-democraţii vor să se ţină cont de prezenţa tuturor grupurilor politice importante.

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentară, Ponta a spus că PSD este de acord cu modificarea textului constituţional.

Din delegaţia PSD la consultările cu şeful statului vor face parte premierul Victor Ponta, preşedintele executiv, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi senatorul Ioan Chelaru.

PNL va susţine la consultările cu şeful statului ca plafoanele de cheltuieli privind finanţarea campaniilor electorale să fie reduse drastic şi strict direcţionate pentru informarea cetăţenilor cu privire la idei şi proiecte politice, iar sumele la dispoziţia partidelor să provină, în anumite condiţii, exclusiv de la bugetul statului.

De asemenea, liberalii vor susţine adoptarea unor proceduri accelerate în cazul solicitărilor venite din partea procurorilor care vizează foşti sau actuali demnitari, a anunţat luni vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

Delegaţia PNL va fi compusă din copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va propune, la consultările de la Cotroceni, un sistem electoral mixt, alegerea primarilor din primul tur, dar va prezenta şi soluţiile sale pentru rezolvarea crizei creditelor în franci.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care va conduce delegaţia formaţiunii, a declarat că, la fel ca şi în 2011, va propune un sistem electoral mixt, dar nu cel actual.

‘Din punctul nostru de vedere un sistem mixt ar acoperi toate cerinţele. Deci, jumătate sau un pic peste jumătate, în jur de 60-65 la sută din numărul de mandate să fie în colegii uninominale şi restul pe listă naţională, prin care se poate compensa, bineînţeles folosind metoda D’Hondt, repartizarea mandatelor în aşa fel încât din fiecare vot exprimat, acolo unde s-a exprimat, acolo să fie şi mandatul. Deci, principiul repartizării proporţionale este important’, a spus Kelemen Hunor.

În legătură cu reducerea numărului de parlamentari, UDMR este de acord cu varianta de 300+18 la Camera Deputaţilor şi aproximativ 127 la Senat.

”După calculele noastre, ca să fie o reprezentare corectă în ceea ce priveşte Senatul, undeva la 127 s-ar putea reduce numărul de senatori. Fiindcă propunerea noastră include şi un număr minim de senatori pentru judeţele mici. Deci, doi senatori pentru judeţele mici, să nu fie niciun judeţ cu mai puţin de doi senatori”, a explicat liderul UDMR.

Delegaţia Uniunii va susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, aşa cum se întâmplă în prezent şi ‘poate fi de acord ca preşedinţii de CJ să fie aleşi şi de către Consiliul Judeţean, nu neapărat prin vot direct’.

De asemenea, UDMR va propune ca partidele să fie finanţate doar de la bugetul de stat.

La consultările de la Cotroceni, delegaţia Uniunii va prezenta şi soluţiile privind criza creditelor în franci elveţieni, respectiv ‘conversia creditelor în valută în lei sau, în cazul în care creşte rata de schimb cu o anumită sumă sau cu anumit procent, atunci dobânzile să fie tăiate’.

Delegaţia UDMR pentru consultările de la Cotroceni va fi formată din Kelemen Hunor şi parlamentarii Mate Andras, Marton Arpad, Borbely Laszlo şi Biro Rozalia.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin