Având în vedere că Olanda e țara care s-a opus în ultimii ani aderării României la Schengen, Iohannis a spus că speră să existe un consens politic în cel mai scurt timp pentru primirea țării noastre în acest spațiu.
„Am discutat cu domnul prim-ministur Rutte despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor noștri de a adera la Spațiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susțin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună. România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la Spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de facto al acestuia pentru protecția frontierelor externe, în deplin spirit de solidritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spațiului Schengen și ne implicăm activ în eforturile de eficientizare a acestuia.
Aderarea României va contribui la securitatea și consolidarea Spațiului Schengen, așa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al țării noastre de gestionare la standard Schengen a celor 2,5 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen, într-un context european în care pentru consilidarea rezilienței UE, unitatea de acțiune și solidaritatea sunt deosebit de importante”, a declarat Iohannis.
La rândul său, premierul Nicolar Ciucă a explicat, de față cu premierul Olandei, de ce ar trebui ca România să facă parte din spațiul Schengen.
„Discuţiile de astăzi au reconfirmat că guvernele noastre au vederi comune în ceea ce priveşte aspecte esenţiale pentru securitatea în vecinătatea Uniunii Europene şi a NATO. În acest context, doresc să exprim recunoştinţa Guvernului pentru prezenţa în Grupul Aliat din România a militarilor din Ţările de Jos, alături de colegii francezi, belgieni şi români. Această contribuţie la postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord Atlantice în România reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianţa noastră este solidă, unită şi capabilă să îşi apere teritoriul şi valorile.
Domnule prim-ministru Rutte, nivelul excelent de cooperare în domeniul apărării ne conferă perspective bune şi pentru proiecte comune în industria de profil. În discuţiile noastre am evidenţiat şi potenţialul din alte sectoare, precum energie, industrie alimentară sau transport naval. (…) Am apreciat în discuţiile cu domnul premier Rutte nivelul susţinut al cooperării noastre economice bilaterale. Domnul preşedinte a subliniat deja că Olanda ocupă primul loc în rândul investitorilor şi doresc pe această cale să îi mulţumesc personal domnului prim-ministru, Guvernului Olandei şi investitorilor pentru încrederea pe care o au în mediul de afaceri din România şi, desigur, pentru modul în care au înţeles să folosească resursele şi oportunităţile pe care ţara noastră le oferă.
Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice. Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România. Eforturile noastre sunt concentrate pe frontiera externă pentru a asigura echilibrul optim între securitate şi eficienţa tranzitului de mărfuri, mai ales cereale. Pentru piaţa unică europeană, însă, avem nevoie de continuitatea Spaţiului Schengen în România”, a transmis Nicolae Ciucă.
Citește și Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „Sunt șanse”