Klaus Iohannis: Economia României depinde de succesul vaccinării

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, joi seară, că succesul vaccinării va impulsiona creșterea economică a României. Șeful statului a precizat că țara noastră va beneficia de o creștere economică de 4,3%.
Viorel Dobran
28 ian. 2021, 20:03
Klaus Iohannis: Economia României depinde de succesul vaccinării

Klaus Iohannis a declarat, joi la Recepţia de Anul Nou 2021 a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, în format de videoconferinţă, că acest an a debutatcu semne bune pentru România şi pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creşterii economice, iar companiile trebuie să ddevină mai competitive pe plan regional şi să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiţii pe termen lung.

Şeful statului a adăugat că evoluţiile economice vor fi influenţate în următoarea perioadă de succesul campanie de vaccinare împotriva COVID-19.

„Trebuie să fim conştienţi că evoluţiile economice din perioada următoare vor fi direct influenţate de ritmul şi succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, atât la nivel european, cât şi naţional. De noi toţi depinde revenirea la normalitate, în condiţii de siguranţă sanitară. România se află la începutul unui drum, un drum al  reformelor importante în marile sisteme publice, al investiţiilor şi al accesării fondurilor europene. Preocupările actuale ale Guvernului şi ale Parlamentului pentru reforme şi investiţii trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete, care să vizeze reformarea unor sectoare cheie, în domenii precum sănătatea, educaţia, transporturile, dar şi în planul interacţiunii dintre stat şi cetăţean”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a precizat că „prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunităţi au fost ratate, lucruri care au încetinit sau chiar compromis iremediabil marile proiecte de dezvoltare ale României”.

Actuala clasă politică are deopotrivă şansa şi responsabilitatea de a accelera reformele esenţiale în beneficiul tuturor românilor. Mediul de afaceri este şi trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor şi a proiectelor de investiţii. Nu poate fi imaginată dezvoltarea României fără o simbioză public-privat, fără o colaborare corectă, bazată pe implicare, respect şi transparenţă decizională. Am încurajat mereu dialogul onest dintre Guvern şi reprezentanţii mediului de afaceri. În anul 2020, buna comunicare dintre mediul de afaceri şi Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate, atât la debutul crizei sanitare, cât şi ulterior. Multe dintre efectele pozitive ale acestor măsuri continuă şi în prezent. De exemplu, schema Kurzarbeit, schema IMM Invest, schema de garanţii pentru întreprinderi mari urmează să producă în lunile următoare efectele aşteptate”, a explicat şeful statului. 

Cel mai mare deficit din istoria României în 2020: 9.79% din PIB

Acesta a mai subliniat că marile companii pot promova uneori mai eficient decât autorităţile publice, avantajele unui mediu de afaceri prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele româneşti, atracţiile turistice şi resursele naturale neexploatate.

„Încă persistă necesitatea clarificării unor reglementări şi nevoia simplificării procedurilor pentru eficientizarea activităţii statului, în vederea sprijinirii efective a mediului privat. Cunosc faptul că oamenii de afaceri aşteaptă din partea Guvernului seriozitate şi eficienţă. Mediul de afaceri este un actor activ în zona fondurilor europene, fapt care trebuie să se reflecte în direcţiile de dezvoltare ale companiilor dumneavoastră. Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, companiile din România trebuie să devină mai competitive pe plan regional, să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiţii pe termen lung şi să investească în produse inovatoare, utilizând cele mai noi şi mai performante tehnologii. Cu toţii ne dorim un mediu de afaceri partener, alături de care să putem conferi economiei viziune şi stabilitate. Acest obiectiv, vital în noul context economic şi geopolitic, poate fi realizat inclusiv prin îmbunătăţirea imaginii României, atât în interiorul, cât mai ales în exteriorul ţării. Marile companii pot promova, uneori mai eficient chiar decât autorităţile publice, avantajele unui mediu de business prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele româneşti de calitate, atracţiile turistice deosebit de variate, resursele naturale neexploatate şi forţa de muncă bine pregătită”, a mai declarat preşedintele României.

Şeful statului a mai afirmat că doar lucrând împreună, companiile cu autorităţile statului, pot fi atinse reforma şi bunăstarea economică.

„Numai lucrând împreună, prin efortul comun al autorităţilor statului şi al mediului de afaceri, putem atinge destinaţia drumului pe care România porneşte la început de an, către reforma statului şi bunăstarea economică. Pentru a atinge aceste deziderate este nevoie, totodată, de unitatea partenerilor de coaliţie şi de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt şi decizii dificile. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluţii sunt, totodată, semnale puternice pentru membrii coaliţiei de guvernare”, a conchis Klaus Iohannis.

https://www.youtube.com/watch?v=4kG8i_Ortvw&feature=emb_logo

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Cele mai frumoase sate din România pe care să nu le ratezi în această primăvară. Te întorci în timp şi uiţi de aglomeraţie
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Rețeta prăjiturii cu bulion și gem, o surpriză dulce
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Preț carburanți luni, 7 aprilie 2025: Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină la început de săptămână
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Care sunt avantajele si dezavantajele pentru pensionarea anticipată. Seniorii care vor beneficia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța