„Dincolo de numărul mare de investitori italieni în România, care aduc aici dinamismul antreprenoriatului italian, doresc să salut prezenţa pe piaţa românească, prin proiecte economice majore, şi a unor mari companii italiene. La fel de îmbucurător este şi faptul că întreprinzătorii italieni arată un interes crescând atât faţă de sectoarele economice tradiţionale, precum industria şi agricultura, cât şi faţă de noi sectoare, precum serviciile, sistemul bancar sau domeniul IT. Potenţial există şi pentru dezvoltarea în continuare a turismului, a economiei verzi, iar avantajele competitive ale României şi poziţia noastră geo-strategică sunt argumente puternice pentru implicarea în proiecte energetice majore, cu miză regională şi europeană. Dorim să încurajăm mai multe investiţii italiene în ţara noastră. (…) Aveţi încredere în economia românească!”, a afirmat preşedintele Iohannis, la deschiderea Forumului de afaceri româno-italian „Investiţii italiene în România — Un parcurs european în economia globală”.
Citeşte şi: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Italiei la Palatul Cotroceni
El a subliniat că se poate progresa mai mult pe planul cooperării economice cu Italia. „Economia românească se află în plin proces de consolidare, de multiplicare şi diversificare a oportunităţilor de afaceri. Pentru România, 2016 va fi anul unei creşteri economice robuste, de peste 4%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană”, a spus Iohannis.
Potrivit şefului statului, performanţele economice depind nemijlocit de calitatea instituţiilor, respectiv a regulilor în care întreprinzătorii îşi desfăşoară activitatea, motiv pentru care a indicat că trebuie să existe concentrare pe îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului de afaceri, conform Agerpres.
„Nu doar mărimea impozitelor contează, ci şi povara birocraţiei, supremaţia legii, timpul şi costurile cu obţinerea de avize şi autorizaţii. Politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de soluţii structurale, care să aducă transparenţă, predictibilitate şi competitivitate”, a adăugat şeful statului.
El a subliniat că Guvernul are un angajament ferm pentru susţinerea sectorului privat, prin reducerea birocraţiei, creşterea transparenţei, stimularea antreprenoriatului şi extinderea libertăţii economice.
„Este evident că economia se însănătoşeşte pe măsura progreselor pe care le facem în lupta împotriva corupţiei. Aceste progrese nu au loc peste noapte, după cum bine ştiţi, însă România a făcut eforturi substanţiale în ultimii ani, cu rezultate clare, care ne arată ca suntem pe drumul cel bun. În calitate de preşedinte al României, reiterez angajamentul meu personal faţă de continuarea luptei împotriva corupţiei”, a declarat Iohannis.