Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale ar fi o soluție bună, crede președintele Klaus Iohannis, fiind de părere că patru rânduri de alegeri sunt greu de gestionat în jumătate de an.
„Eu știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluția. Discuția este legitimă fiindcă patru rânduri de alegeri în jumătate de an sunt foarte greu de gestionat și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea efectiv mai puține rânduri de alegeri”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
Fostul şef al Curţii Constituționale, Augustin Zegrean, trântește comasarea alegerilor: „Nu e o idee bună!”
Ciucă spune că juriştii din PNL au analizat şi nu este nevoie de nicio modificare legislativă pentru comasarea alegerilor: Nu există niciun fel de piedică, singura lege care trebuie modificată este legea Codului Administrativ
Liderul PNL, Nicolae Ciucă spune că juriştii din PNL au analizat şi nu este nevoie de nicio modificare legislativă pentru comasarea alegerilor. El a precizat că nu există niciun fel de piedică, iar singura lege care trebuie modificată este legea Codului Administrativ, care oricum trebuie modificată pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, în urma decalării alegerilor din pandemie.
”Am discutat cu juriştii noştri din grupurile parlamentare, au analizat acest proiect de comasare, nu este nevoie de nicio modificare legislativă, nu există niciun fel de piedică, de limitare legislativă”, a spus Ciucă.
Preşedintele PNL a arătat că singura lege care trebuie modificată este legea Codului Administrativ, care oricum trebuie modificată pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, în urma decalării alegerilor din pandemie şi validarea primarilor, a consilierilor locali, s-a produs cu o anumită întârziere. ”Că se comasează, că nu se comasează, legea Codului Administrativ va fi modificată oricum”, a subliniat liderul liberal.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după şedinţa partidului în care s-a mandatat conducerea să iniţieze discuţiile în coaliţie pe subiectul comasării alegerilor că o variantă posibilă şi benefică este comasarea europarlamentarelor cu localele dar există şi celelalte variante în analiză. ”Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluţie pentru consolidarea democraţiei”, a subliniat Ciucă.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după şedinţa partidului în care s-a mandatat conducerea să iniţieze discuţiile în coaliţie pe subiectul comasării alegerilor că o variantă posibilă şi benefică este comasarea europarlamentarelor cu localele dar există şi celelalte variante în analiză. ”Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluţie pentru consolidarea democraţiei”, a subliniat Ciucă.
”Executivul Partidului National Liberal a fost mandatat, legat de comasarea alegerilor, să analizeze să negocieze în interiorul coaliţiei pe marginea acestui demers. A existat o analiză şi în final fiecare şi-a prezentat punctul de vedere, susţinând ca o variantă posibilă şi benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu locale dar există şi celelalte variante în analiză, noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluţie pentru consolidarea democraţiei, pentru cetăţenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România”, a spus Ciucă.
Liderul PNL a precizat că în şedinţa conducerii PNL nu s-a discutat despre un acord politic extins cu PSD. Despre un tandem preşedinte-premier cu PSD, Ciucă a spus că nu au discutat-o.
Ciolacu: Nu am luat o decizie în interiorul partidului. Plus că nu putem să o luăm singuri. Am stabilit cu toţi colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă, în acest moment, în ceea ce priveşte comasarea alegerilor
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că nu a fost luată nicio decizie în interiorul partidului privind comasarea alegerilor, iar o hotărâre trebuie luată în coaliţie, nu doar de către social-democraţi. „Am stabilit cu toţi colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă, în acest moment, în ceea ce priveşte comasarea alegerilor”, a adăugat el.
Liberalii au votat în unanimitate să mandateze conducerea PNL pentru începerea discuţiilor în coaliţie privind comasarea alegerilor. PSD se mai gândeşte
„După unii da, după alţii nu. Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului şi plus că nu putem să o luăm singuri. CU toate că alţi colegi de coaliţie nu cunosc acest detaliu şi această comasare. De aceea am stabilit cu toţi colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce priveşte comasarea alegerilor sau decalare a vreunui rând de alegeri”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă ar fi dispus PSD să accepte vreo variantă de comasare a alegerilor, miercuri la Parlament.
Nicuşor Dan, întrebat despre intenţia de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale: Cred că nu este normal pentru democraţie ca două alegeri total diferite să fie comasate
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că nu este normal pentru democraţie ca două alegeri total diferite, cum sunt cele europarlamentare şi cele locale, să fie comasate, aşa cum ar intenţiona să facă PSD şi PNL.
Nicuşor Dan a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre faptul că PSD şi PNL negociază comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.
“Eu cred că nu este normal pentru democraţie ca două alegeri total diferite să fie comasate. Pentru că în alegeri locale discutăm de nişte probleme locale ale oamenilor şi ei trebuie să fie informaţi de diverşi candidaţi pe poziţii de primari, pe poziţii de consilieri locali, de soluţiile pe care le au, în alegerile europarlamentare, vorbim de cu totul şi cu totul alte subiecte. Şi nu e logic ca aceste subiecte să interfereze”, a afirmat Nicuşor Dan.
George Simion respinge ideea comasării alegerilor: „E ilegală, neconstituțională această comasare”
El a adăugat că alegerile sunt modul în care cetăţenii îşi exprimă opinia cu privire la direcţia în care merge localitatea sau ţara în care locuiesc.
“Alegerile sunt modul în care cetăţenii participă la evoluţia ţării în care trăiesc. Şi atunci e logic ca ei să fie respectaţi pentru singurul moment în care îşi exprimă opinia cu privire la direcţia în care merge localitatea sau ţara în care locuiesc. Şi atunci noi ne tot întrebăm de ce nu au oamenii încredere în clasa politică. Păi de-aia. Pentru că, şi atunci când e vorba de dreptul unor cetăţeni de a-şi alege reprezentanţii, facem fel de fel de combinaţii”, a afirmat Nicuşor Dan.