Întrebat dacă a primit un raport privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Iohannis a spus că a primit un raport de la cei din Administraţia Prezidenţială care se ocupă de securitatea naţională , iar „concluziile, partea mai neplăcută”, trebuie să le prezinte procurorii militari, el arătând că le aşteaptă cu foarte mult interes.
„Faptul că Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii mi se pare incallificabil şi inadmisibil. Dar nu vreau să mă pronunţ până nu avem concluzii mai amănunţite ale procurorilor”, a mai spus Iohannis, care participă vineri seară la o şedinţă informală a PNL la Sibiu, potrivit news.ro.
Numărul plângerilor depuse în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 705, a anunţat vineri Parchetul General. De asemenea, instituţia precizează că a fost dispusă realizarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant-lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Jandarmeriei.
„În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 24 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 705. Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice”, a anunţat vineri Parchetul General.
Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.
Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.
Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, a susţinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.
Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau vioente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor.
Marţi, Carmen Dan a spus în comisia de apărare din Parlament, unde a fost audiată privind violenţele din 10 august, că ancheta internă a Jandarmeriei Române a descoperit şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală la mitingul din Piaţa Victoriei.