Klaus Iohannis execută ce îi cere Elena Lasconi. CSAT a declasificat documentele despre campania lui Călin Georgescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a declasificat și publicat, miercuri, informațiile prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, cu privire la campania în mediul online pentru candidatul independent Călin Georgescu.
Irina Dumitrescu
04 dec. 2024, 18:05
Klaus Iohannis execută ce îi cere Elena Lasconi. CSAT a declasificat documentele despre campania lui Călin Georgescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, privind campania în mediul online pentru candidatul independent Călin Georgescu.

Klaus Iohannis declasifică informațiile din CSAT despre Călin Georgescu

Trebuie precizat că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT.

Potrivit documentelor desecretizate, Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.

Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe Tiktok, potrivit documentelor. De asemenea, a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina, arată documentele.

Documente de la SIE, SRI, MAI și STS

Raportul SIE dezvăluie:

„Rusia a depus eforturi constante pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență, prin extinderea infrastructurii online (portofoliul variat de canale de diseminare: vectori oficiali, formatori locali și rețele de troli) și diversificarea tehnicilor de răspândire a narativelor (pro-ruse, cu accentul pe distribuirea lor la nivel local, ex. coordonarea mesajelor, creșterea cantității și calității conținutului multimedia, inclusiv realizat prin intermediul softurilor de inteligență artificială; deturnarea și crearea de hashtag-uri, preponderent pe rețeaua X).

Se menține interesul Moscovei pentru creșterea șanselor candidaților proruși, de extremă dreapta, antisistem, „pacifiștilor” și reprezentanților mișcărilor naționaliste. În viziunea Kremlinului, extrema dreaptă europeană este receptivă față de Moscova și se află pe un trend ascendent de popularitate.

Tehnici și proceduri:

crearea și consolidarea unor rețele extinse de platforme online și canale/grupuri pe rețelele de socializare;

dezvoltarea de rețele de sprijin pro-Kremlin, care să acționeze ulterior ca vectori de promovare a narativelor ruse, cu accent pe formatori de opinie locali cu vizibilitate/viziuni eurosceptice;

diversificarea metodelor de eludare a măsurilor occidentale;

organizarea de evenimente culturale dedicate valorilor/politicilor ruse;scoaterea din context a unor declarații ale oficialilor europeni;alimentarea unor teorii conspiraționiste;fabricarea de conținut deepfake pentru defăimarea unor candidați incomozi.

România este percepută de centrele de decizie de la Moscova ca stat inamic (neprieten). Potrivit datelor noastre, Moscova adoptă o politică de descurajare activă față de România. În viziunea Rusiei, țara noastră:

„Provoacă și amenință” securitatea Rusiei prin potențialul militar NATO și american găzduit;

„Vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei” (problematica Tezaurului);

Reprezintă un concurent direct în Republica Moldova”.

În documentul SRI:

”Ascensiunea acestuia în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată pentru creșterea popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, cu 22,94%. Călin Georgescu se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptămâni înainte de scrutin. În sondaje din perioada 30 octombrie – 5 noiembrie, asupra intenției de vot, candidatul Călin Georgescu era cotat la sub 1%. În sondaje din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenție de vot, iar în perioada 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10,6%.

Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral. Campania de promovare a fost o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ. (…) Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți)”.

În documentul SRI:

„Călin Georgescu a beneficiat de un tratament preferențial la nivelul platformei TikTok, deoarece conținutul postat de acesta nu a fost marcat ca aparținând unui candidat, aspect ce a favorizat diseminarea în masă, videoclipurile publicate nefiind asociate oficial cu campania electorală.

Concluziile analizei actuale relevă următoarele:

Activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă. Cei implicați în campania de promovare a celui în cauză dovedesc o cunoaștere foarte bună a politicilor de securitate ale TikTok, având know-how-ul necesar pentru eludarea acestora. În spate se află o firmă foarte bună de digital marketing.

Creșterea conturilor nu a fost organică (similară unor evenimente virale naturale), astfel că TikTok apreciază că, practic, sunt voluntari coordonați („mass guerrilla political campaign” sau „forță brută de atac în cybersecurity”)”.

Documentele declasificate sunt următoarele:

Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne

Document CSAT Serviciul de Informații Externe

Document CSAT Serviciul Român de Informații I

Document CSAT Serviciul Român de Informații II

Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Acesta este cel mai aglomerat oraș din lume. Se întinde pe două continente, iar traficul este îngrozitor aici
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Cel mai de temut virus, în România. A fost semnalat primul caz
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, pune sub semnul întrebării datele alegerilor prezidențiale
MediaFlux
VIRUSUL NOU din China e în ROMÂNIA! Avem PRIMUL CAZ. Cum ne FERIM de HMPV
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025