Preşedintele Klaus Iohannis face o declaraţie de presă la ora 18, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
„Cuvantul care caracterizeaza cel mai bine Romania de azi este criza. Suntem in plina criza sanitara, valul 4 ne-a lovit si ne-a lovit rau. O criza a pretului la energie. De lucru ar fi suficient pentru politicieni, dar ce s-au ganditt unii, sa mai adauge si o criza a guvernarii. In acest fel, astazi in Parlament a fost votata o motiune care a avut succes, deci guvernul a picat.
În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea urâte. Situația a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.
Dincolo de declarații, USR a fost parte din coaliție, a plecat din guvern și a votat moțiunea împreună cu PSD și AUR. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie.
Suntem în situația de a găsi o soluție, România trebuie guvernată- pandemie, criza la electricitate. Vine iarna. Este neoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor și a partidelor. Pentru a da timp partidelor să se întrunească în forurile interne și să vină cu propuneri, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare.”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Declaraţia şefului statului vine după ce moţiunea de cenzură depusă de PSD pentru demiterea Guvernului Cîţu a trecut, iar încrederea acordată Guvernului a fost retrasă.
”Numărul total al deputaţilor şi senatorilor este de 466. Numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi 318. Numărul total de voturi exprimate 281. Anulate voturi zero. Din care votul pentru motiunea de cenzură 281, voturi contra, abţineri zero. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor pentru adoptare, potrivit Constituţiei”, a anunţat în plen social-democratul Daniel Suciu.
”Având în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputaţi şi senatori, moţiunea de cenzură a întrunit numărul de voturi necesar prevăzute în Constituţie pentru adoptare. Ca urmare, Parlamentul României adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului nr 31/2020. Potrivit Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului noului Guvern învestit de Parlament”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Citeşte şi: Dacian Cioloş, după moţiunea de cenzură: „Drum bun, domnule Cîțu! Suntem pregătiţi să revenim la guvernare”
Klaus Iohannis are doua optiuni: fie va miza în continuare pe Florin Cîtu, fie va propune un alt premier acceptat de USR şi va reface Coalitia de guvernare.
Marcel Ciolacu spune că nu este adeptul ”isteriilor politice” şi aşteaptă un semn de la preşedintele Klaus Iohannis şi speră că acesta şi-a dat seama că acest guvern a fost unul catastrofal, şi această coaliţie de dreapta a pierzătorilor nu s-a ridicat la nivelul aşteptării românilor”.
„Moţiunea PSD a trecut cu un scor istoric de 281 de voturi, cu adevărat susţinută de parlamentarii AUR şi USR PLUS. Era necesar ca Guvernul Cîţu să plece acasă.
România, în cei 30 de ani post-decembrişti, n-a avut de-a face cu un Guvern mai iresponsabil şi mai cinic cum a fost acest Guvern.
Mă bucur că astăzi în toate discursurile s-a accentuat faptul că şi cei de la USR PLUS au fost parte la această guvernare şi trebuie să-şi asume această reponsabilitate public, nu mai prin votul de astăzi.
Nu sunt adeptul isteriilor politice. În acest moment constituţional, totul e la Klaus Iohannis. Sperăm că a realizat că acest Guvern a fost catastrofal şi această coaliţie de dreapta, a pierzătorilor, nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Întrebat dacă va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, Marcel Ciolacu a spus că, pentru a merge, trebuie „să fii invitat”. „Urmează să aşteptăm invitaţia de la preşedintele României”, a subliniat liderul PSD.
„Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate reprezintă un act democratic prin care au trecut toate statele europene. Dacă se creează o majoritate politică cu reprezentare, împreună cu preşedintele, putem stabili un Guvern de specialişti până la anticipate.
https://www.youtube.com/watch?v=2nW1Z_ZO_I0&ab_channel=Administra%C8%9BiaPreziden%C8%9Bial%C4%83