Președintele Klaus Iohannis a lansat joi, în cadrul unei declarații susținute la Palatul Cotroceni, un atac politic la adresa PSD și a „acoliților săi”, despre care a spus că „a rămas același partid preocupat doar să-și salveze baronii”. Nu a anunţat nimic despre starea d alertă din 15 mai sau de gafa legislativă a PNL care a dus la anularea amenzilor date pe perioada stării de urgenţă.
LIVE TEXT: Criza pe care o traversăm pune la încercare, rezistența, solidaritatea și tăria de caracter a societății și reprezentanților politici.
Acum se diferențiază cei responsabili și curajoși de profitori și iresponsabili. De o parte sunt cei care salvează vieți, guvernanții care au luat măsuri corecte și pregătesc un program amplu de ralansare a economiei.
De cealaltă parte sunt oamenii trecutului care vor să se reîntoarcă la corupție. PSD și acoliții săi fac tot posibilul ca efortul de recostrucție a întregii națiuni să eșueze. România a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni.
Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR cu amenzile. E încă un semn de nepăsare, inconștiență și neințelegere a misiunii pe care o au.
Pentru acești politicieni interesul politic e mai prsus de oameni. Sancțiunile au fost utile pentru a impiedica răspândirea virusului.
Suprinzătoare e perspectiva unor autorități care au obligația constituțională de anu pierde din vedere atunci când iau decizii interesul general al societății.
Fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți. Pericolul epidemiei nu a trecut, responsabilitatea fiecăruia e în continuare aceeași.
Regulile și sancțiunile nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecăruia dintre noi.
Politicienilor care fac un scop din apărare și protejarea drepturilor, celor care încalcă legea, le cer să înceteze să mai pună în pericol viața cetățenilor. Românii se confruntă cu doi inamici: unul e virusul. Cel mai bine intenționați dintre noi am fi crezut că atunci când națiunea are de confruntat un pericol major toate forțele se unesc. O iluzie și spranțe deșarte, pentru că lupul își schimbă blana, dar năravul ba.
Profitând că atenția publică e concentrată pe epidemie, PSD a lucrat în poarlament mult și prost, toxic de-a dreptul, a continuat să facă ce știe mai bine acest partid nociv, care a scos sute de mii de oameni în stradă, care a pus România într-o situație jenantă în fața partenerilor, care a fost pe cale de a scoate țara de pe parcursul european. Măsurile populiste au darul de a ne aminti de ce este în stare să facă PSD. Exemplu: legile de suspendare a plăților la utilități și de amânare a ratelor la bănci, declarate neconstituționale.
CEDO ne-a arătat din nou care este agenda PSD, pe care nu a abandonat-o. Prin ceea ce continuă să facă, pesediștii dovedesc că nu abandonat controlul politic pe justiție. Dacă ar putea și nu s-ar teme de reacția românilor, ar face-o și acum. De ce face PSD asta? Simplu. Pentru că a rămas același partid preocupat doar să-și salveze baronii. Cel mai recent exemplu l-am avut zilele trecute în Parlament: PSD era pregătit să lovească din nou în standardele de integritate.
PSD nou sau vechi vrea să le permită unor aleși locali incompatibili să candideze. Unica prioritate a pesediștilor, chiar și într-o criză umanitară, rămâne doar aceasta: legi cu dedicație pentru baronii lor. PSD a infestat cu persoane obediente toate instituțiile.
În 2018 și 2019, pentru a proteja infractorii, PSD a încercat să pună pe butuci ICCj, împreună cu sateliții lor.
PSD acum vrea să-i apere pe cei care încalcă legea, cu sprijinul acelorași sateliți. Modul de a se comporta al PSD a dus la ani pierduți pentru România. Resetarea României nu se poate realiza atât timp cât PSD controlează majoritatea parlamentară. După ieșirea din criză, principalul obiectiv trebuie să fie de a pune România pe drumul unei dezvoltări durabile.
Știm ce avem de făcut și vom continua să reparăm tot ceea ce s-a dovedit că funcționează greșit.
Klaus Iohannis este aşteptat să dea lămuriri cu privire la relaxările anunţate pentru data de 15 mai, despre deplasările între localităţi, având în vedere părerile contrare exprimate de premierul Orban şi ministrul de Interne Marcel Vela.
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că deocamdată nu au fost stabilite clar regulile privind deplasarea în afara localităţilor după 15 mai, pentru că se evaluează riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare. O decizie în acest sens va fi anunţată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cel mai probabil, în ultima zi a stării de urgenţă, a mai precizat Orban. Întrebat cum comentează declarațiile contradictorii ale președintelui Iohannis și ale ministrului de Interne Marcel Vela pe tema condițiilor de părăsire a localității, Orban a spus: „Ceea ce a comunicat Președintele este sigur’.
Klaus Iohannis ar putea avea o reacție la decizia Curții Constituționale prin care a declarat neconstituțional articolul din OUG 1/1999, care stabilește că se dau amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă.
CCR a decis că prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.