Klaus Iohannis: Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Ce au răspuns cei doi

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri demiterea ”imediată” a miniștrilor de Externe și de Interne pentru modul în care au fost organizate alegerile de duminică. Șeful statului a adus în discuție atât cozile interminabile de la secțiile de votare din diaspora, cât și cele de la unele secții de vot din țară. Atât Carmen Dan, cât și Teodor Meleșcanu au refuzat să-și dea demisia.
Romania TV
29 mai 2019, 12:10
Klaus Iohannis: Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Ce au răspuns cei doi

UPDATE Klaus Iohannis a cerut demiterea imediată a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, și a ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru modul deficitar în care au fost organizate alegerile, în special la secțiile din diaspora. Klaus Iohanis a spus că proasta organizare trebuie să aibă urmări politice.

„După atâtea probleme, este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri, trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză.

Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a cerut Klaus Iohanis.

Cele mai mari probleme au fost la secțiile din străinătate, unde oamenii nu au mai ajuns să voteze, dar și în țară au fost secții de vot foarte aglomerate, a spus președintele.

„Cu toate aceste vești bune, pozitive, din țară, din străinătate, din Uniunea Europeană, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, fiindcă am avut două alegeri, și europarlamentare, și referendum. Avem probleme, am avut probleme și în țară. Foarte mulți români s-au arătat revoltați că au trebuit să stea la coadă și în țară. Unii au reclamat că au fost mult prea puține ștampile de vot, alții au reclamat că au fost mult prea puține cabine de vot și așa mai departe. Deci, se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului și nu pentru încurajarea votului. Este ceea ce am spus înainte de 26 mai, că PSD-ul se pregătește să boicoteze referendumul. Dar, probleme extrem de grave au fost în secțiile de votare, la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Am văzut cu toții, cu mare tristețe și cu multă supărare, imaginile cu mii și mii de români stând la cozile interminabile, oameni care au mers dimineața la vot  și au ajuns să voteze seara. Oameni care au mers la prânz la vot, au stat până seara și nu au mai apucat să voteze. Probleme peste probleme”, a afirmat președintele.

Președintele a mai spus că va înființa o comisie mixtă la Cotroceni, care să se ocupe de subiectul organizării alegerilor în străinătate, urmând să facă recomandări instituțiilor care au atribuții în această zonă.

„Aceste probleme trebuie rezolvate însă urgent, fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidențiale și, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluții rapide și corecte, voi înființa la nivelul Administrației Prezidențiale o Comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toți cei care au atribuții în domeniu, rolul acestei Comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluții și de a propune aceste soluții autorităților care pot veni cu reglementări, Parlamentului, Guvernului, AEP-ului, în principal”, a anunțat președintele Iohannis.

Atât Carmen Dan, cât și Teodor Meleșcanu, miniștrii vizați de președinte, au refuzat să-și dea demisia.

_____

Klaus Iohannis, declarații: 

Am fost ieri la Bruxelles la două reuniuni importante.

F mulți lideri europeni au apreciat pozitiv rezultatele referendumului.

Este primul referendum care a reușit după multă vreme în Europa, datorită vouă, dragi români.

Ați primit felicitări de la cei mai importanți lideri europeni.

Avem deja confirmate date f bune.

Ambele întrebări au răspuns cu DA 6,4 milioane de români.

Este un rezultat extraordinar de bun, aduce România în normalitatea europeană.

Cu toate aceste vești bune, sunt f multe plângeri.

Întreaga organizare a fost făcută pentru inhibarea votului, nu pentru încurajarea votului.

Probleme extrem de grave au fost la multe secții de vot în străinătate.

Oameni care au stat de dimineață la vot.

În toamna acestui an vin prezidențialele.

Fiindcă nu am încredere în guvern, voi înființa la Președinție o comisie mixtă care să se ocupe de această problemă.

Comisia va face recomandări celor care au atribuții legate de organizarea alegerilor.

Cei care au organizat prost, trebuie să plătească cu funcția.

Vorbesc de urmări politice. 

Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!

______

Declaraţia şefului statului poate fi urmărită în direct şi pe Romaniatv.net.

Ana Birchall, Roxana Mânzatu şi Natalia Intotero vor fi propuse să preia ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi pentru Românii de Pretutindeni, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx a PSD. Titus Corlăţean va fi propus vicepremier în locul Anei Birchall.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a traversat noaptea Bulgaria pentru a ajunge în vacanță în Turcia. Coșmar la ora 03.00: “Au ieșit două mașini, ne-au urmărit 10 km, ne depășeau și puneau frână bruscă”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Cum îți dai seama dacă ai luat virusul West Nile după o înțepătură de țânțar
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Două treimi din cetățenii UE îngrijorați de securitatea Uniunii Europene, relevă un sondaj
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!