Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații după summit-ul NATO de la Bruxelles, acolo unde a participat și liderul SUA, Joe Biden.
„Flancul estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă. Aceste chestiuni sunt foarte clare. Nu suntem singuri, avem vecini, Moldova este foarte importantă. Chiar azi am avut o serie întreagă de discuții în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, înainte de Summitul NATO: „Cu un camion şi un tanc nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern”
Iohannis a transmis înaintea întâlnirilor că NATO a aprobat grupul de luptă în România, fapt care reprezintă un început foarte bun, dar ”este nevoie de o consolidare mai puternică a flancului estic”: ”Vom fi prezenți unde va fi nevoie de noi (…) România nu este în pericol, românii sunt în siguranță”, a mai dat asigurări președintele joi dimineață.
Discuțiile continuă, mîine pe energie. Trebuie să găsim căi prin care putem aduce prețurile la un nivel rezolnabil. Pentru noi și pentru alții gazul este foarte important”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a cerut revizuirea structurală şi pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic
„Am discutat cu premierul Bulgariei și am primit asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă și vom putea să alimentăm și pe acea linie (cu gaz, n.red.). România are o situație bună în ce privește agricultura și nu cred că vor fi probleme, dar este posibil ca sancțiunile să producă mișcări și la prețul pe alimente. Nu există niciun indiciu concret că ar exista altă țintă decât Ucraina, dar flancul estic trebuie întărit. Nu putem să aplicăm sancțiuni care sunt mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia. Nu a existat o propunere concretă, formală, pe un pachet de sancțiuni pe energie. În UE sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc și state care depind aproape integral și nu este realist să impunem sancțiuni în această zonă. Dar am luat decizia la Versailles să renunțăm gradual la energia din Rusia. Dar va dura poate chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm și la resursele fosile și să trecem la regenerabile”, a mai spus Klaus Iohannis.