Au fost convocaţi de către Klaus Iohannis la Cotroceni prim-ministrul României, Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Klaus Iohannis a declarat vineri nu există un termen ultimativ pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la Comisia Europeană, termenul fiind unul „orientativ”. Preşedintele a subliniat că statele europene sunt încurajate „să prezinte planuri bune”.
Marcel Ciolacu atacă guvernul: „Ar face bine să pună capul în pământ de ruşine şi să refacă urgent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”
„Acest termen stabilit este orientativ. Nu este un termen ultimativ. Trebuie să înţelegem acest lucru. Deja Comisia începe să recomande ţărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi şi noi vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie şi, mai important, implementat de noi.
Am auzit şi eu la televizor tot felul de politicieni de la Opoziţie care anunţă catastrofă. Nu e nicio catastrofă! Prima formă de plan naţional a fost discutată cu Comisia, cu comisari, cu directori generali. Fiecare şi-a făcut observaţiile. Ministrul de resort s-a întors în ţară cu observaţiile aceastea. Le vom analiza. Vom corecta planul. Iar vor exista discuţii la Bruxelles. Vom face ultimele corecturi şi planul va merge înainte.
Acest plan va fi lucrat până este foarte bun şi va fi implementat”, a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele a explicat de joi că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a ţinut să precizeze că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului.
„Sunt mai multe aspecte aici. Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie.
În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare.
Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică proiecte care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-au realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis, la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului, conform News.ro.
Citeşte şi: Şeful Grupului de Comunicare Strategică, Andi Manciu, a demisionat