Klaus Iohannis i-a transmis lui Michel Barnier că România susţine o cooperare strânsă a UE cu Marea Britanie după Brexit

România susţine continuarea unei cooperări strânse a Uniunii Europene cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din UE, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis, marţi, lui Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit.
Romania TV
02 oct. 2018, 11:17
Klaus Iohannis i-a transmis lui Michel Barnier că România susţine o cooperare strânsă a UE cu Marea Britanie după Brexit

Klaus Iohannis l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe Michel Barnier, în cadrul întâlnirii abordându-se stadiul actual al negocierilor şi paşii următori în procesul de retragere a Marii Britanii din UE, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele României a arătat aprecierea faţă de activitatea negociatorului-şef pentru Brexit, precum şi a echipei sale în acest proces. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că eforturile depuse de reprezentanţii instituţiilor europene şi ai statelor membre se vor concretiza prin agrearea unui Acord de retragere şi a unei Declaraţii Politice privind cadrul relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, Iohannis a subliniat importanţa deosebită a menţinerii unităţii celor 27 de state membre ale UE în cadrul negocierilor privind Brexit, arătând că această abordare reprezintă o premisă esenţială în gestionarea eficientă a acestui proces.

Totodată, şeful statului a reiterat sprijinul României pentru un proces ordonat şi previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relaţii viitoare cât mai apropiate între UE şi Regatul Unit.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat că principala prioritate în acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de retragere cât mai curând posibil prin identificarea unor soluţii privind problemele încă divergente, în special în ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Cu privire la modelul de cooperare economică în contextul relaţiilor viitoare, preşedintele a subliniat că integritatea Pieţei Unice a UE şi indivizibilitatea celor patru libertăţi reprezintă piloni de bază ai proiectului european şi nu sunt negociabili, precizează Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România susţine continuarea unei cooperării strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din Uniune şi a arătat că, pentru ţara noastră, un acord în domeniul securităţii externe cu Marea Britanie prezintă un interes deosebit”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Iohannis a menţionat că, în cadrul discuţiilor privind relaţiile viitoare, ţara noastră va pune în centrul obiectivelor sale cetăţeanul şi, de aceea, „susţine cu fermitate importanţa negocierii unui cadru de reglementare ambiţios în domeniul mobilităţii cetăţenilor, cu respectarea principiilor reciprocităţii şi nediscriminării”, punctează Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, Michel Barnier a făcut o prezentare a evoluţiei negocierilor şi a etapelor următoare în cadrul procesului de retragere a Marii Britanii din UE.

„Michel Barnier a evidenţiat eforturile pe care echipa sa le depune în mod constant pentru ajungerea la un acord cu partea britanică şi a exprimat speranţa privind obţinerea unor evoluţii substanţiale în cadrul negocierilor care să permită finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE”, se precizează în comunicat.

Totodată, Barnier a subliniat că România, în calitate de stat care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, va avea un rol important în asigurarea cadrului instituţional necesar care să permită retragerea ordonată a Marii Britanii din UE şi în derularea negocierilor privind viitoarele relaţii dintre Uniune şi Regatul Unit, se mai arată în comunicat. 

Citeşte şi: Viorica Dăncilă, la întâlnirea cu Michel Barnier: România a început pregătirile pentru Brexit

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'