Guvernul României: Promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură, una din temele centrale ale solidarităţii UE
Guvernul României a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în care afirmă că s-au făcut paşi importanţi în direcţia comemorării victimelor Holocaustului şi a promovării educaţiei despre Holocaust. În plus, reprezentanţii Guvernului afirmă că promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale ale stimulării solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene.
„Guvernul României reiterează angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru a incrimina negarea Holocaustului şi incitarea la antisemitism, încurajând solidaritatea şi spiritul civic ca fundamente pentru o societate democratică şi modernă. Totodată, în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, România are ca obiectiv coeziunea valorilor comune. Iar promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale ale stimulării solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene”, a transmis, duminică, Guvernul României, cu ocazia prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Potrivi documentului, „România a realizat, în ultima perioadă de timp, în plan intern, paşi importanţi în direcţia comemorării victimelor Holocaustului şi a promovării educaţiei despre Holocaust”.
Guvernul face referire la exercitarea, în perioada martie 2016 – martie 2017, Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, dar şi la adoptarea unei legi speciale privind combaterea antisemitismului.
„Reiterăm că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, a egalităţii de şanse reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice”, se mai arată în comunicatul transmis de Guvern.
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este 27 ianuarie din fiecare an, prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 1 noiembrie 2005.
Data a fost aleasă pentru că, în 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.
Iohannis: Onorăm victimele Holocaustului prin reafirmarea angajamentului nostru de a lupta împotriva antisemitismului
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă angajamentul României de a lupta împotriva antisemitismului, a rasismului şi a xenofobiei într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului.
„Astăzi, onorăm victimele Holocaustului prin reafirmarea angajamentului nostru de a lupta împotriva antisemitismului, a rasismului şi a xenofobiei”, a transmis Klaus Iohannis duminică, într-un mesaj pe Twitter.