Klaus Iohannis invocă un text de lege pentru punerea la dispoziţie a ordinii de zi a şedinţelor de guvern, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
„Doamnei VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
Prim-Ministrul României
Stimată doamnă Prim-ministru,
În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.
Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.
Preşedintele României
Klaus-Werner Iohannis”
Elefanţii de la Guvern şi Ordonanţa 13
Preşedintele Klaus Iohannis a participat la o şedinţă a Guvernului Grindeanu, pe 18 ianuarie 2017, când se vehicula intens adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind graţierea. Atunci el a făcut celebra remarcă despre”elefanţii din încăpere”.
Klaus Iohannis a mers neinvitat şi neanunţat la şedinţa de guvern, pe care a prezidat-o, conform legii.
„Cunoaşteti povestea aia cu „este un elefant, dar nu se vede”. Sunt doi elefanţi în cameră: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă. Subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru care s-a angajat ca aceste două chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern ci, imediat ce documentele vor fi clarificate, să fie puse în transparenţă”, a declarat preşedintele Iohannis laşedinţa de guvern.
Ordonanţa privind graţierea nu a fost adoptată în şedinţa din 18 ianuarie 2017, ci pe 31 ianuarie. Proiectul nu a fostinclus pe ordnea de zi anunţată, ci peordinea de zi suplimentară, după cum s-a aflat din stenograma şedinţei din 31 ianuarie 2017.
„Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse”, a anunţat Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiţiei, în şedinţa de guvern condusă de Sorin Grindeanu.
Ordonanţa de Urgenţă 13/2017 nu a intrat în vigoare, din cauza protestelor masive de stradă care au urmat, fiind abrogată prin Ordonanţa de Urgenţă 14/2017 .