Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 10 februarie 2025, decretul de decorare a lui Enache Marian, Președinte al Curții Constituționale a României, și a judecătorilor CCR Stanciu Livia-Doina și Varga Attila.
„Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiției constituționale, pentru activitatea de garantare a supremației Constituției, a valorilor sale și a parcursului democratic al statului român, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Enache Marian, judecător, Președinte al Curții Constituționale a României, doamnei Stanciu Livia-Doina, judecător, Curtea Constituțională a României, și domnului Varga Attila, judecător, Curtea Constituțională a României”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Cei trei judecători își încheie în trei luni mandatele de 9 ani la CCR. De altfel, președintele trebuie să desemneze un judecător în locul Liviei Stanciu până în luna mai, aceasta fiind una dintre mizele importante ale schimbării de titular la Cotroceni.
Lasconi: Când crezi că nu se poate mai rău, Iohannis îţi demonstrează contrariul şi mai face o nedreptate. Nu există o sfidare mai mare faţă de români decât decorarea de către un preşedinte ilegitim a unor judecători CCR care au anulat alegerile
Preşedinta USR, Elena Lasconi, afirmă luni că atunci când crezi că nu se poate mai rău, Iohannis îţi demonstrează contrariul şi mai face o nedreptate, ea arătând că nu există o sfidare mai mare faţă de români decât decorarea de către un preşedinte ilegitim a unor judecători CCR care au anulat alegerile din România şi că singurul motiv pentru care Iohannis i-a decorat pe Marian Enache şi pe alţi doi judecători CCR este că i-au permis să îşi prelungească viaţa bună de la Cotroceni pe banii românilor. Lasconi mai afirmă că următorul preşedinte al României are obligaţia să retragă aceste decoraţii în prima zi de mandat şi anunţă că ea asta va face, dacă va primi încrederea românilor şi, în plus, va susţine o reformă din temelii a Curţii Constituţionale.
”Când crezi că nu se poate mai rău, Iohannis îţi demonstrează contrariul şi mai face o nedreptate. Nu există o sfidare mai mare faţă de români decât decorarea de către un preşedinte ilegitim a unor judecători CCR care au anulat alegerile din România. Nişte judecători care şi-au bătut joc de democraţia din România, la ordinele unor politicieni corupţi, au fost recompensaţi cu decoraţii, pe lângă pensiile speciale şi toate beneficiile pe care deja le încasează. Astăzi, când pe agenda Parlamentului se află suspendarea sa care necesită avizul CCR. Tocmai astăzi, preşedintele ilegitim decorează judecători CCR”, afirmă Elena Lasconi într-o postare pe Facebook.
Preşedinta USR arată că ”singurul motiv pentru care Iohannis i-a decorat pe Marian Enache şi pe alţi doi judecători CCR este că i-au permis să îşi prelungească viaţa bună de la Cotroceni pe banii românilor”.
”Toţi cei trei se pregătesc să primească la încheierea mandatelor şi câte o primă în valoare de 6 indemnizaţii lunare. O sumă care poate ajunge şi la circa 50.000 de euro! Următorul preşedinte al României are obligaţia să retragă aceste decoraţii în prima zi de mandat. Eu asta voi face, dacă voi primi încrederea românilor. Mai mult, voi susţine o reformă din temelii a Curţii Constituţionale, ca să scăpăm de politrucii din această instituţie şi să aducem un pic de dreptate”, mai spune Lasconi.
”Ajunge! E nedrept că s-au anulat alegerile prezidenţiale pe baza unor compuneri, fără nicio dovadă concretă, e nedrept că Iohannis a rămas agăţat de Cotroceni, e nedrept că politrucii primesc decoraţii, pensii speciale şi prime de zeci de mii de euro. E timpul pentru dreptate pentru toţi românii care sunt cinstiţi şi muncesc în ţara lor pentru un viitor mai bun”, spune Lasconi în mesaj.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 10 februarie 2025, următoarele decrete:
Candidatul PSD, PNL şi UDMR pentru funcţia supremă în stat, Crin Antonescu, afirmă că, în opinia sa, concluziile Comisiei de la Veneţia privind anularea alegerilor prezidenţiale sunt aceleaşi cu ale societăţii româneşti, care e de părere că este nevoie de mai multe explicaţii pe acest subiect. Antonescu nu exclude ideea ca înşişi judecătorii constituţionali să detalieze şi să explice motivele care au stat la baza deciziei anulării alegerilor prezidenţiale, subliniind că şi Comisia de la Veneţia a fost de acord că CCR avea dreptul de a lua această decizie.
”Spune ce spunem şi noi toţi. Important este că această comisie arată că, la noi, Curtea Constituţională avea dreptul să facă asta, avea acoperirea constituţională şi crede că e nevoie de mai multe informaţii, ceea ce şi noi, fără să fim membri ai Comisiei, spunem, practic, toată societatea. Şi aşteptăm cu toţii în continuare mai multe informaţii”, a afirmat Crin Antonescu, luni seară, la Digi 24.
Întrebat cine ar trebui să ofere societăţii aceste informaţii, Antonescu nu a exclus ideea ca înşişi judecătorii constituţionali să detalieze şi să explice motivele care au stat la baza deciziei anulării alegerilor prezidenţiale.
”Încă o dată, preşedintele, instituţiile, CSAT, nu ştiu dacă să mai facă şedinţe sau nu, dar să revină cu explicaţiile pe care le-au dat, să detalieze tot ce se poate legal detalia şi să explice încă o dată, eventual chiar reprezentanţii Curţii Constituţionale, temeiurile pe care această decizie s-a luat”, a precizat Antonescu.
Comisia de la Veneţia îşi declină, într-un raport publicat luni, competenţa de a se pronunţa asupra deciziei Curţii Constituţionale a României cu privire la anularea alegerilor prezidenţiale. Standardele internaţionale nu impun şi nici nu interzic în principiu deciziile din oficiu ale curţilor constituţionale de anulare a unui scrutin, dar ele ar trebui să fie limitate la circumstanţe excepţionale şi clar reglementate, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor. Deşi anularea rezultatelor alegerilor trebuie, în principiu, să fie întemeiată pe încălcarea legii, trebuie avut în vedere faptul că instanţele constituţionale pot avea competenţa de a evalua constituţionalitatea legislaţiei electorale şi de a invalida alegerile, dacă au constatat că legislaţia nu garantează dreptul la alegeri libere, inclusiv în cazurile în care legea nu reuşeşte să reglementeze aspecte importante ale campaniei electorale şi elementele principale ale alegerilor, precizează raportul Comisiei de la Veneţia.
: