Klaus Iohannis îl verifică personal pe Daniel Horodniceanu, înainte de a-l numi procuror-şef al DIICOT

Președintele Klaus Iohannis vrea să îl verifice personal pe Daniel Horodniceanu, propus pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT. Şeful statului a solicitat CSM, spre consultare, stenograma ședinței în care Horodniceanu a fost intervievat.
Romania TV
11 mai 2015, 11:21
Klaus Iohannis îl verifică personal pe Daniel Horodniceanu, înainte de a-l numi procuror-şef al DIICOT

„În vederea exercitării prerogativelor de numire în funcție a procurorului-șef al DIICOT, prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, președintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma ședinței Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, ședința în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiției, precum și documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secției pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis luni.

Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror șef al DIICOT, a fost avizat pozitiv în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit România TV, au fost 5 voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”.

„Am precizat în faţa CSM, sunt priorităţi pe care le am. În primul rând să redăm încrederea în DIICOT”, a spus Daniel Horodniceanu la ieşirea de la CSM. Întrebat dacă se aşteaptă să fie numit de preşedintele Klaus Iohannis, Horodniceanu a răspuns: “Cred că da”.

Daniel Horodniceanu spune, în proiectul său de management, că dorește „readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale, grav afectate, în special psihologic, după evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat și o diminuare a dorinței de performanță a procurorilor”, el făcând referire la arestarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica.

Horodniceanu propune să se „reîncarce responsabilizarea fiecărui procuror” în ceea ce privește actele și activitățile desfășurate, dar și readucerea spiritului de echipă, precum și verificarea individuală, de către echipa nou-formată, a fiecărui procuror și crearea unui moment „zero” în ceea ce privește activitatea acestora.

În proiectul de management, Horodniceanu a identificat mai multe riscuri la adresa DIICOT: scurgerile de informații din dosare; influențarea deciziilor procurorilor de către persoane cu putere economică și financiară; interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta polițiști și magistrați; creșterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalității organizate; lipsa de protecție fizică a procurorilor; campanii de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor, mai ales în cadrul unor dosare în care sunt implicați politicieni și oameni de afaceri.

În cadrul interviului, Constantin Horodniceanu a răspuns mai multor întrebări puse de membrii Secției pentru procurori din CSM.

Florentina Gavadia l-a întrebat pe Horodniceanu cum va reacționa dacă, la un moment dat, află că un procuror de la un serviciu teritorial al DIICOT discută la o masă cu un politician de rang înalt despre dosare.

„În primul rând, voi încerca să verific dacă informația este reală. Voi căuta să văd dacă relația dintre procurorul respectiv și persoana cu care stă de vorbă este dinainte ca acesta să devină procuror. Voi căuta să am o discuție cu procurorul respectiv, pentru a vedea ce l-a animat să poarte discuția la respectiva masă. După ce voi face toate verificările și, dacă voi constata că această discuție s-a purtat asupra activității procurorului, voi solicita procurorului general să ia măsurile legale. Titularul acțiunii disciplinare este procurorul general, eu sunt subordonat procurorului general al României”, a răspuns Horodniceanu.

Tot în cadrul interviului, Horodniceanu a fost rugat să indice 3 calități care îl recomandă să preia funcția de procuror șef al DIICOT, el răspunzând: „Cred că unul dintre lucrurile care mă recomandă este că am o viață socială foarte săracă. Am experiență managerială de mai mulți ani. Am dat dovadă de responsabilitate”.

La capitolul defecte, el a indicat faptul că nu face mult sport.

Alte întrebări puse de membrii CSM au vizat recuperarea prejudiciilor din infracțiuni, organizarea Centrului de aplicații operaționale, combaterea grupărilor de criminalitate organizată, apariția unor conflicte de competență între DIICOT și alte structuri de parchete, probleme de imagine cu care se confruntă DIICOT.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 9 aprilie, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a anunțat că l-a propus pe Daniel-Constantin Horodniceanu, șef DIICOT — Serviciul Teritorial Iași, pentru funcția de procuror șef al DIICOT.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
substantial.ro
Directoarea SpaceX: De la Marte la reglementări, viziuni și provocări pentru viitor
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy