”Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană dacă este urmărită penal sau judecată, dar este o prezumţie care se foloseşte şi funcţionează în aplicarea justiţiei, nu în aplicarea politicii. Nota bene. Despărţim justiţia de politică. Vreau să rămână justiţia departe de politic”, a subliniat preşedintele răspunzând unei întrebări.
Klaus Iohannis a adăugat că ”în politică nu există aşa ceva”.
”În politică există promisiuni electorale, există integritate sau, dimpotrivă, există aşteptări şi există postura unui politician. Pentru ca un politician să fie credibil, este nevoie să fie integru şi atunci prezumţia de nevinovăţie este în alt capitol. Un politician acuzat de corupţie, sau de delapidare, sau de minciună, sau de favorizarea infractorului n-are ce căuta în fruntea statului până nu îşi rezolvă problema. Dacă el este nevinovat, cinste lui, foarte bine, poate să revină în politică, să meargă înainte şi să spună: Domle, uite, am fost acuzat pe nedrept, dar mi-am dovedit nevinovăţia şi acum am venit să repar ţara. Super! Dar până atunci…”, a subliniat preşedintele Iohannis şi a făcut un semn cu degetele că trebuie să tacă.
Întrebat dacă susţine adoptarea unei legi pentru răspunderea magistraţilor, şeful statului a replicat: ”Răspunderea magistraţilor este prevăzută în legislaţie şi discuţia este artificială. Se poate discuta despre o înăsprire sau schimbare sau orice, dar răspunderea este prevăzută în legislaţie, n-au decât specialiştii – dar cu preponderenţă cei din sistem, şi nu povestitorii din afară – să analizeze şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ. Dacă este cazul”.
Jurnalist: Domnule Președinte, zilele trecute domnul Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță pe motiv că fapta nu există. Este deja al doilea lider PNL care se află în această situație. Au apărut și reacții din cadrul partidului care acuză faptul că procurorii au afectat în mod negativ performanțele partidului în alegeri anul trecut și care vă reproșează indirect dumneavoastră afirmația cu privire la prezumția de nevinovăție. Vă mențineți poziția exprimată anterior cu privire la faptul că prezumția de nevinovăție nu funcționează în politică? Și, în același context, dacă dumneavoastră considerați necesară o înăsprire a legislației în domeniul răspunderii magistraților?
Klaus Iohannis: Acuma, dacă mă întrebați așa, dați-mi voie să repet ce am spus: prezumția de nevinovăție funcționează pentru orice persoană dacă este urmărită penal sau judecată. Dar este o prezumție care se folosește și funcționează în aplicarea justiției, nu în aplicarea politicii. În politică nu există – nota bene, despărțim justiția de politică, cum vreau să rămână justiția departe de politic. În politică nu există așa ceva. În politică există promisiuni electorale, există integritate sau, dimpotrivă, există așteptări și există postura unui politician. Pentru ca un politician să fie credibil este nevoie să fie integru. Și atunci prezumția de nevinovăție este în alt capitol. Un politician acuzat de corupție sau de delapidare, sau de minciună, sau de favorizarea infractorului, nu are ce căuta în fruntea statului până când nu își rezolvă problema. Dacă este nevinovat, cinste lui, foarte bine, poate să revină în politică, să meargă înainte și să spună: „domnule, uite, am fost acuzat pe nedrept, dar mi-am dovedit nevinovăția și acum am venit să repar țara”. Super, dar până atunci…