Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a dorit să facă această vizită la arhivele CSNAS deoarece „aici se găseste o documentare pentru o parte foarte importantă din istoria noastră”.
„Sunt foarte bucuros că am fost asteptat de conducerea CNSAS care mi-a prezentat foarte multe lucruri interesante, atat modul in care este constituită si exploatată această arhiva, cât şi problemele cu care se confruntă. Cu siguranţă, multe dintre aceste probleme pot fi relativ rezolvate. Am înţeles că şi aici avem de-a face cu o problemă de fonduri. Este una dintre problemele care se pot rezolva relativ uşor pentru a permite modernizarea arhivei si eficientizarea muncii”, a spus Klaus Iohannis.
Iohannis a arătat că a convenit cu conducerea CNSAS să primească un memoriu din partea instituţiei, cu cele mai importante probleme cu care se confruntă, şi că ulterior urmează o întâlnire în cadru căreia să se poată îmcepe rezolvarea unora dintre aceste probleme.
Totodată, preşedintele a arătat că o idee a sa mai veche, pe care a enunţat-o acum câteva luni de zile este „un concept” la care ţine în continuare, şi anume un Muzeu al Comunismului în România.
„Este un lucru care se leagă de o idee de-a mea un pic mai veche, am enunţat acum câteva luni un concept la care ţin în continuare: un Muzeu al Comunismului în România şi, cu siguranţă, această arhivă va contribui şi cu piese la acest muzeu, dar şi cu informaţii.
Mi se pare foarte important să nu trecem prea repede peste istoria noastră recentă. Am spus şi, din păcate, după ce am aflat azi, pot să reafirm, nu am reuşit să cunoaştem suficient de bine istoria noastră recentă şi vorbesc aici, desigur, de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atentă şi în final, de reconcilierea noastră cu istoria noatră recentă. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum şi fără această etapă, este greu de crezut că putem trece pur şi simplu mai departe”, a mai precizat Iohannis.
CITEŞTE ŞI MANIFEST pentru Klaus Iohannis: Un medic vorbeşte despre problemele grave din sistem
Klaus Iohannis a vizitat arhivele timp de câteva zeci de minute, timp în care reprezentanţii CNSAS i-au prezentat şefului statului câteva dosare.
Printre aceste dosare s-au numărat şi cele ale torţionarilor Alexandru Vişinescu şi Gheorghe Enoiu.
Iohannis a mai văzut un document privind deportatea medicilor germani din România, o statistică făcută privind ponderea populaţiei germane care a fost dusă la muncă în URSS. Reprezentanţii CNSAS au relatat că, în urma unei percheziţii făcută la Biserica Neagră, s-a recuperat un recensământ făcut de Biserica Evanghelică, care a reuşit inventarierea, pe localităţi, a populaţiei care a fost ridicată şi deportată în URSS şi a celei care a reuşit să se întoarcă
Şeful statului a vizitat arhivele fostei Securităţi chiar în ziua în care fostul dictator Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 97 de ani.
Într-o postare pe Facebook, şeful statului spunea că arhivele fostei Securități reprezintă „o parte din istoria” României, iar ”dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați”.
„Arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru. Dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați. Mâine (luni, n.r) voi vizita arhivele păstrate de CNSAS la Popești-Leordeni. CNSAS deține, după Germania și Polonia, a treia arhivă ca mărime, preluată de la fostele servicii secrete comuniste.
În aceste dosare se află memoria comunismului și nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere. Dimpotrivă, ea va avea o contribuție importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timișoara imediat după alegeri”, a scris Klaus Iohannis, duminică, pe Facebook.