Klaus Iohannis, în vizită la Spitalul Bagdasar-Arseni. Vizita a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicinei de Urgenţă.
„Doamnelor si domnilor, va admir pentru daruirea, pentru abnegaţia cu care va faceti profesia. Salvati vieti in fiecare zi, daţi speranţă oamenilor bolnavi si pentru asta meritati nu doar felicitari, ci si multumiri. Astazi am venit la o unitate UPU nou-nouţă care se va deschide zilele următoare. Este o unitate model, o unitate modernă, o unitate care a apărut aici dintre colaborare foarte bună între Primăria Sectorului 4 si Ministerul Sănătaţii. Iată că dacă lurează împreună autoritatea locală cu cea centrală se pot realiza astfel de proiecte. Primăria de sector s-a ocupat de clădirea propriu-zisă, iar Ministerul Sănătăţii a folosit fonduri europene pentru dotare. Este o dotare ultra modernă. Este un exemplu de cum ne dorim să arate spitalele din România. Vă felicit pe toţi cei care aţi contribuit la realizarea acestei Unităţi de Primiri Urgenţe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după vizita la UPU la Spitalul Bagdasar-Arseni.
Şeful statului le-a mulţumit medicilor de la Urgenţe pentru eforturile din ultimul an.
„A fost un an infernal pentru personalul din medicina urgenţă, un an pandemic în care lucruruile s-au complicat peste măsură. Aţi lucrat pana la epuizare, ati salvat vieti, ati contribuit semnificativ la buna gestionare a situaţiilor complicate în această pandemie. Sunteţi eroii nostri si românii trebuie sa inteleagă ca nnici nu se pot aduce suficiente multumiri pentru tot efordul depus de personalul UPU şi de tot personalul medical.”, a mai spus Klaus Iohannis.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, azi 26 mai a.c., până la ora 17.00, 71.522 de români au primit ambele doze de vaccin.
Numărul de persoane care au primit doar prima doză de vaccin se menține în continuare scăzut, doar 25.404 de români au primit prima tranșă a serului și în total 890.935 de persoane au fost injectate cu prima doză.
Dintre cei vaccinați în ultimele 24 de ore, 60 de persoane au prezentat reacții adverse. 51.583 de persoane au fost vaccinate cu Pfizer, 5.234 cu Moderna, 6.702 cu Astra Zeneca și 8.003 cu Johnson&Johnson.
Situația vaccinării în România arată niște date îngrijorătoare deși peste 4 milioane de români au fost vaccinați, mai puțin de un sfert din români au primit doar prima doză din serul anti-Covid.
În prezent 4.208.724 de români au fost vaccinați de la începutul pandemiei, dintre care 890.935 au primit prima doză. De la începutul campaniei de vaccinare, 15.902 de români au prezentat reacții adverse.
Noul document va avea în vedere trei tipuri de persoane, cele vaccinate, persoanele recuperate după Covid și persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore. Certificatul verde de călătorie va include informații precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și date medicale.
Certificatul Covid va fi valabil timp de un an și intră în teste din 15 iunie, iar de la data de 1 iulie va putea fi utilizat de români pentru a călători în Uniunea Europeană.
Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind Covid, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.
În cursul zilei de miercuri, potrivit programului UE, România și Letonia au realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor digitale, relatează Alephnews.
În momentul în care certificatul Covid va fi implementat în România, preluarea datelor se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore sau pentru cele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR cu o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.
Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.