„Măsurile recomandate de experți și puse în aplicare de autorități au fost corecte. Numărul de decese este in continuare prea mare, presiunea pe secțiile ATI se menține la cote ridicate. De aceea am hotărât să mărim capacitatea de paturi ATI..
Un foarte bun exemplu in acest sens este ansamblul modular instalat in incinta Insitutului Fundeni. Am ținut să vin azi aici ca să le transmit medicilor ATI că efortul lor e apreciat.
Acest spațiu are multiple utilități. Containerul e dotat cu paturi , ventilatoare și are la acest moment toate avizele. Îi felicit pe medici că au făcut posibil. Le mulțumesc celor care sprijină efotrurile medicilor în această pandemie.
Mi-a fost prezentat raportul în secțiile covid și non-covid în toată țara. Deși sunt semne pozitive, mai avem încă mult de luptat împreună pentru a ține pandemia sub control. Până la apariția vaccinului anticovid și la folosirea lui la scară largă doar respectarea normelor sanitare și a restricțiilor e necesară.
Haideți să sprijinim medicii în acest efort uriaș!”, a spus preşedintele Iohannis.
Cu cât va mai crește capacitatea la ATI?
Din martie și până acum dublat numărul de paturi de la ATI, însă se vede că nu este suficient. Vom continua în acest ritm.
Având în vedere că deja 6 localităţi din jurul capitalei au intrat în carantină, în următoarele săptămâni este posibilă carantinarea Capitalei?
Carantinarea e o măsură complexă de restricționare a circulației, care permite controlul într-o localitate. Avem deja măsuri de carantinare luate și au început să apară primele rezultate, creșterea răspândirii virusului a încetat. E o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematic este efectul economic.
Experții recomandă o analiză atentă unde se impune și unde nu se impune carantinarea. Sunt destul de multe localități carantinare și cred că peste tot, într-un timp relativ scurt, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate.
Numărul testelor e mai mic decat al capacității de testare. Se impune reactualizarea definițiilor de caz suspect pentru testare?
Definiția cazului suspect e actualizată destul de des de INSP și cred că avem acolo cei mai buni specialiști.
Spitalul Fundeni nu are aviz de incendiu şi nici uşi anti-incendiu la ATI. Se va construi o nouă clădire?
Am discutat cu conducerea institutului și am constatat că avem un personal dedicat, management dedicat, dar clădirea aceasta este din 1959. În principiu da, e nevoie de clădiri noi dacă vrem să avem circuite așa cum sunt necesare în ziua de azi. Există solicitare pentru fonduri UE pentru a începe reconstrucția spitalului.
Mergeaţi destul de des la Sibiu. Acum, când Sibiul este în carantină, mai mergeți?
Nu am de gând să merg în Sibiu atâta timp cât timp este carantinat. Motivul principal e că avem foarte mult de lucru aici și este mai important să mă ocup de aceste probleme decât să-mi petrec weekendul la Sibiu.