Marţi sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii PSD, de la ora 10,00, PNL — de la ora 11,00, UDMR — de la ora 12,00, iar miercuri cei de la UNPR — de la ora 10,00, ALDE — de la ora 11,00, grupul parlamentar al minorităţilor — de la ora 12,00.
Partidul Social Democrat va participa la consultările de la Cotroceni cu un mandat foarte clar pe tema legilor siguranţei naţionale şi cu o delegaţie formată din cinci membri, condusă de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat săptămâna trecută preşedintele interimar al PSD Bucureşti, Gabriela Firea, conform Agerpres.
Delegaţia PNL la consultări va fi formată din copreşedinţii partidului — Alina Gorghiu şi Vasile Blaga—, secretarul general Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele formaţiunii Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe.
Citeşte şi: Iohannis: Săptămâna viitoare voi avea consultări cu partidele pe marginea legilor siguranţei naţionale
Stroe a afirmat recent că îmbunătăţirea legislaţiei securităţii naţionale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică, mai ales în contextul permanentei ameninţări teroriste cu care se confruntă Europa şi, implicit, România.
Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
„Partidul Naţional Liberal întâmpină prin urmare, cu toată deschiderea şi responsabilitatea, invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect şi firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societăţile democratice sunt conştiente de pericolul şi ameninţările la adresa siguranţei. Ultimele evenimente de la Bruxelles, permanenta ameninţare teroristă cu care se confruntă Europa şi, implicit, şi ţara noastră atrag o evidentă necesitate de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european”, a susţinut Stroe.
Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a confirmat participarea unei delegaţii a partidului la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legile siguranţei naţionale, adăugând că formaţiunea sa va avea „în mod sigur câteva puncte de completat” la aceste legi.
„Eu cred că în orice situaţie această dispută securitate vs libertate nu trebuie să ne ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Securitatea este importantă pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare ţară, mai ales când există ameninţări de genul de care, din păcate, se loveşte toată Europa şi nu numai. Dar nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ce înseamnă drepturile fundamentale şi libertăţile fundamentale. Trebuie găsită o soluţie prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetăţean şi securitatea comunităţii”, a menţionat Kelemen Hunor.
Delegaţia ALDE la consultările cu şeful statului va fi condusă de copreşedinţii Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. Din delegaţie vor mai face parte Teodor Meleşcanu, alături de liderii celor două grupuri parlamentare de la Senat şi Camera Deputaţilor — Daniel Barbu şi Bogdan Ciucă.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat săptămâna trecută că luni va avea o o discuţie cu premierul Dacian Cioloş despre legislaţia în domeniul securităţii naţionale, iar marţi şi miercuri se va întâlni cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe această temă.
„Luni voi avea o discuţie cu prim-ministrul pe această temă, în cadrul întâlnirii săptămânale. Marţi şi miercuri mi-am propus să aflu opinia partidelor politice, după care intrăm într-un ciclu de dezbatere, aprobare, care nu se va finaliza în două-trei săptămâni, este un proces mai amplu, dar nu mai doresc să întârzii acest proces, fiindcă sunt chestiuni care devin tot mai arzătoare”, a spus Iohannis, la TVR 1.
Potrivit acestuia, legislaţia în materie a rămas în urmă şi este nevoie de o îmbunătăţire a acesteia.
„Securitatea naţională, securitatea cyber, organizarea serviciilor — aceste chestiuni sunt foarte sensibile şi privesc pe toată lumea. Nu putem să spunem că este o chestiune care priveşte pe un partid şi pe celălalt nu. Îi priveşte pe absolut toţi şi pe toţi cetăţenii României şi atunci mi se pare normal ca această legislaţie, dacă este posibil, să fie adoptată practic în consens, cu participarea şi cu acordul tuturor forţelor politice reprezentate în Parlament, cu dezbateri în societatea civilă care premerg acestei decizii şi atunci a apărut în mod natural ideea unor consultări cu partidele politice”, a explicat atunci Iohannis.