Cristian Preda, europarlamentar PMP: „Am avut o întâlnire foarte interesantă cu președintele Klaus Iohannis. Ne-a explicat câteva dintre opțiunile sale, susținute în Consiliul European, a ascultat cu răbdare solicitările colegilor – inclusiv ale Mariei Grapini – și a promis că vom avea consultări periodice. Discuția de astăzi mi-a dat motive suplimentare să îl susțin politic.”
Maria Grapini, europarlamentar: „Azi am avut intalnire oficiala cu Presedintele Romaniei ,la Bruxelles.I-am adresat doua intrebari:
1) Sa ne spuna care este pozitia de tara privind problema refugiatiilor
2)Ce parere are de raportul votat ieri in Parlament privind schimbarile climatice ,care obliga statele membre sa renunte pana in 2030 la energia pe carbune.
Romania va fi grav afectata,tinand cont de mixul energetic actual,de existenta unor centrale pe carbune,de locurile de munca din tot lantul tehnologic.
Am precizat ca eu nu am votat nici rezolutia cu cote obligatorii pentru refugiati nici Raportul privind schimbarile climatice.
Presedintele Romaniei a precizat ca raspunsul Romaniei este NU, la cote obligatorii pentru refugiati si ca solidaritatea este voluntara nu impusa!
Liberalii prezenti,care au votat cote au ramas fara cuvinte, ba unii au spus ca nici ei nu au votat cote ,desi se poate usor verifica-AU VOTAT PENTRU COTE!
La cea de-a doua intrebare mi-a spus ca nu are date.
Este straniu ca Presedintele (raspunde de siguranta nationala) nu stie care este strategia energetica a Romaniei si care este mixul energetic suportabil pentru Romania! Eu cred ca Unitatea energetica,Unitatea monetara,sunt teme pe care Presedintele trebuie sa le cunoasca si sa le sustina la Consiliu.
Cred ca ministrul energiei,Prim ministru,Presedintele ,trebuie sa sustina o pozitie unica: Romania nu va putea sa elimine pana in 2030 energia pe carbune! Tintele votate ieri in raportul privind schimbarile climatice nu pot fi atinse de multe tari din UE.Mai degraba UE ar aloca bani pe modernizarea tehnologiilor pentru producerea energiei pe carbune pentru reducerea emisiilor CO2.
Nici mixul energetic in sectorul transporturilor nu poate fi atins !
Sigur ca incalzirea globala,schimbarile climatice,poluarea sunt teme importante.Dar Europa detine sub 20%din emisiile la nivel mondial si nu se poate sa se rezolve doar prin statele membre reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera!ROMANIA trebuie sa stie sa-si sustina interesele nationale!”
Daniel Buda, europarlamentar PNL: „Așa cum ați aflat din spațiul public, în cursul zilei de ieri am avut o întâlnire cu președintele României, domnul Klaus Iohannis, la sediul reprezentanței României la Bruxelles. Aș aprecia întâlnirea ca fiind una foarte bună și nu o spun asta din curtoazie. Sincer, eram și sunt preocupat de temele care frământă azi Europa și implicit România dar și poziționarea noastră în spațiul politic european, ținând cont de ultimele evoluții. Migrația și răspunsul nostru ca țară la acest subiect a fost intens dezbătut. Este important ca mesajele de solidaritate să fie bine transmise în spațiul public deoarece, așa cum a subliniat și domnul președinte, solidaritatea nu poate fi cuantificată. Ea există pur și simplu.
Pot să vă asigur că sub acest aspect președinția are foia de parcurs bine stabilită astfel încât România să fie receptată așa cum trebuie. Spațiul Schengen direct legat de fenomenul migrației este în continuare o preocupare dar și un obiectiv imediat.
Am ridicat problema exploatării potențialului pe care îl au europarlamentarii români în PE. Și aici aș vrea să vă asigur că dincolo de culoare politică, cel puțin în Comisia de Agricultură, politica rămâne la ușă. Dar este inadmisibil ca România să nu înțeleagă că legislația națională, în proporție de 80 îmbracă haina europeană iar tu, din țară, să faci prea puțin ca aceste directive, regulamente ce urmează să fie adoptate, să nu aibă puțin din chipul și asemănarea națională sau a interesului național. Ajung aceste norme europene să fie implementate extrem de dificil în România când acest lucru ar putea fi foarte simplu dacă „din fașă” ar exista suport de specialitate din țară. Este inadmisibil ca pe o temă dată să fi căutat de reprezentanții statelor membre pentru a-și impune punctul de vedere iar „românașii” noștri să spună sec: suntem de acord cu directiva sau regulamentul, sau… sau…
Sunt convins că domnul președinte a reținut aceste aspecte și nu numai iar în viitorul apropiat lucrurile vor intra pe un făgaș normal pentru o țară europeană. Și aș vrea să îi asigur pe toți cei care sunt uneori sceptici în privința reacțiilor de la nivelul Președinției, „politica lucrului bine făcut” constituie o preocupare dar și o foaie de pacurs bine stabilită pentru politica externă și internă.
Dar dincolo de toate acestea, întâlnirea a fost mai mult decât eficientă și care, odată permanentizată, în mod cert se va constitui într-un instrument de lucru pentru toți cei care reprezintă interesele României din pozițiile avute.”