În declaraţia comună, susţinută la finalul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul ferm al României fata de NATO, spunând că discuţia cu şeful Alianţei Nord-Atlantice a fost una „foarte bună, plină de substanţă”.
„Vizita mea confirmă angajamentul ferm al României față partenerii Nord-Atlantici. (…) Statutul României de membru NATO și UE, precum și Parteneriatul cu SUA reprezintă în definitiv fundamentul politicii noastre externe și de securitate„, a spus Iohannis.
Șeful statului a susținut că anul 2014 a pus Europa și întreaga lume „în faţa unor provocari de securitate greu de imaginat”.
„Asistăm îngrijorați la intervențiile militare ilegale și la încălcarea integrității teritoriale a unor state. Acestea reprezintă o încălcare a dreptului internațional și clar generează insecuritate în regiune. Am convenit că este momentul să reconfirmăm prin acțiuni ferme solidaritatea Alianței, pentru a arăta clar că spiritul articolului 5 care leagă membrii NATO în angajamentul de a se proteja mutual este la fel de puternic acum ca în momentul fondării Alianței noastre. În acest sens, pentru România este foarte important procesul de punere în aplicare a deciziilor luate la ultimul summit NATO în ceea ce privește măsurile de reasigurare a securității țărilor aliate din zonă„, a declarat Iohannis.
Preşedintele a precizat că l-a informat pe Jens Stoltenberg despre decizia de majorare a bugetului pentru Apărare şi încheierea acordului politic privind atingerea in 2017 a nivelului de 2% din PIB si pastrarea nivelului pentru cel putin 10 ani.
Totodată, Iohannis a reiterat invitația către şeful NATO de a vizita România, precizând că va conveni un moment potrivit cu acesta.
De asemenea, șeful statului a arătat că a discutat cu Jens Stoltenberg despre nevoia susținerii continue din partea NATO a țărilor din vecinătatea estică. „Am subliniat faptul că Ucraina, Georgia și R. Moldova trebuie să primească atenția deosebită a Alianței pentru a răspunde noilor provocări de securitate din regiune”, a declarat Iohannis.
El l-a informat pe secretarul general al NATO și cu privire la progresul făcut de România în dezvoltarea Bazei de la Deveselu, arătând că va deveni operațională în acest an.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis: Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea în spaţiul Schengen
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, la rândul său, „angajamentul ferm” al României în NATO, dar și „contribuția solidă” la multe dintre activitățile și misiunile Alianței. Şeful NATO a arătat că va trebui ca prezenta la frontiera de est a NATO să crească.
„Trebuie ca noi sa sprijinim si Ucraina si sa contribuim la securitatea in regiune. NATO e pregatita sa faca tot ce poate pentru apararea aliatilor si lucram la planul de interventie rapida. Am discutat cu domnul presedinte implementarea programului.
Va trebui sa crestem prezenta la frontiera de est a NATO si va trebui sa realizam si sa implementam o forta de interventie rapida. Este un proces in desfasurare, dar cu certitudine vom consolida masurile luate pentru protejarea aliatilor„, a spus Jens Stoltenberg.
Oficialul NATO a salutat şi decizia Romaniei privind majorarea bugetului pentru Aparare, spunând că va folosi acest
exemplu şi pentru celelalte state membre.
„Am discutat decizia României, înțelegerea între toate partidele importante din România, de a îndeplini sarcinile de apărare, de a opri tăierile în cheltuielile de apărare și de a începe majorarea lor graduală. România este un exemplu pentru alții. Ați fost de acord și ați luat un angajament ferm de a ajunge la 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare până în 2017. Acesta este un exemplu pentru alte state și voi folosi România ca exemplu pentru alte state, spunând că dacă România a făcut acest lucru la care s-a angajat, este important pentru România, pentru întreaga Alianță și un exemplu pentru mulți alți aliați”, a declarat Stoltenberg.
Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a făcut referire la atentatele de la Paris, susţinând că Alianţa Nord-Atlantică îşi va întări eforturile de a lupta împotriva terorismului.
Totodată, şeful NATO şi-a exprimat aprecierea faţă de România pentru contribuţia în Kosovo şi pentru participarea la dezvoltarea sistemului de apărare antiracheta, precizând că Romînia şi NATO sunt angajate să sustina Republica Moldova.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.