Klaus Iohannis: „Vom beneficia de mai multe fonduri europene. Vom investi bani în autostrăzi, linii de cale ferată şi sănătate”
Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii la Palatul Cotroceni după o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pe tema absorbției fondurilor europene alocate țării noastre, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.
„Fondurile europene – este în discuţie o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, aşa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creşterea rezilienţei economice în Uniunea Europeană, cum se spune. Deci vom beneficia şi noi, România, de mai multe fonduri europene decât am avut iniţial în plan – iniţial, vorbesc până înainte de criză. Se vehiculează foarte multe variante, se vehiculează foarte multe sume. În realitate, avem de-a face cu un proiect al Comisiei, pe care îl găsim bun, un proiect prin care României i se alocă fonduri importante. Însă urmează fazele de negociere şi aici vreau să fim foarte bine înţeleşi: acest proiect al Comisiei nu este definitiv, el va fi negociat între liderii statelor şi va fi negociat ulterior şi în Parlamentele naţionale şi în Parlamentul European”, a explicat Iohannis. El a precizat că România va investi aceşti bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorarea economică.
„Deci vor primi şi firmele posibilitatea să folosească aceşti bani, dar – foarte important – vom investi în autostrăzi, vom investi în linii de cale ferată, vom investi în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăţi sistemele publice, vom investi bani importanţi în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învăţământ. Toate aceste lucruri vor fi pregătite în detaliu, dar până atunci noi suntem hotărâţi să ne batem cu toţii pentru a primi o alocare cât se poate de substanţială pentru România, iar prima etapă în care vom negocia aceste chestiuni se va desfăşura în 18-19 iunie, când vom avea Consiliul European, în format videoconferinţă”, a anunţat Klaus Iohannis.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis
Este în discuţie o propunere a Comisiei pe care noi o găsim bună. Fondurile multianuale vor fi discutate la pachet cu fondurile de revigoare economică
Vom beneficia şi noi România de mai multe fonduri europene decât înainte de criză.
Acest proiect al comisie nu este definitiv. Va fi negociat între liderii statelor şi va fi negociat de parlamentele statelor
Vom investi bani în autostrăzi, linii de cale ferată, energie regenerabilă. Vom investi bani importanţi în sistemul de sănătate, de învăţământ. Toate acest lucruri vor fi pregătite în detaliu.
Suntem hotărâţi să primim o alocare substanţială pentru România.
Prima etapă se va desfăşura în 18-19 iunie.
Ne pregătim să atragem fonduri europene substanţiale.
Legile justiţiei. Am urmărit că în spaţiul public a început o discuţie ciudată. În PSD şi între sateliţii PSD încep să-şi plătească poliţe,aşa numite dezvăluiri din perioadă în care PSD a atacat violent justiţia, când PSD a atacat violent legile justiţiei. Din fericire, am reuşit să oprim o parte din aceste atacuri. Şi eu am reuşit să duc legile la CCR. Parlamentul a reuşit în special PSD şi cu alte partide democratice să oprească o parte din aceste modificări, dar cert este că cel mai important pas a fost făcut de români. Acum un an de zile, când i-am chemat pe români la urne la referendumul pentru justiţie s-au prezentat oameni în număr mare şi au spus stop acestei proceduri de măcelărire a legilor justiţiei care fusese iniţiatită şi continuată de PSD.
PSD-ul a încercat să pună piciorul pe justiţie. PSD-ul este partidul care încearcă şi a încercat să frângă independenţa justiţiei. Aşa ceva nu se poate!
Faptul că acum au început unii cu alţii să-şi plătească poliţe este o chestiune care ţine de cancan, dar pentru omul de rând nu iese nimic de aici.
Aceste legi ale Justiţiei trebuie reparate şi asta a fost discuţia pe care am avut-o cu premierul. Este nevoie de un pas hotărât şi curajos.
Guvernul va veni cu iniţiativă legislativă pentru a repara legile justiţiei.
Trebuie să ducem la bun sfârşit ce am început în urmă cu un an la referendum când am oprit această măcelărire a legilor justiţiei, dar ele sunt în funcţiune şi sunt imperfecte.
Trebuie continuată această procedură. În săptămânile următoare vor avea loc consultări şi eu voi avea consultări cu specialişti din domeniul justiţiei, cu politicieni. Guvernul va lucra la proiecte de legi şi vor fi înaintate Parlamentului pentru a fi reparate aceste legi ale justiţiei pentru a fi în conformitate cu ceea ce în definitiv doresc românii şi s-au exprimat foarte clar la referendum.
Despre epidemia de coronavirus. Am luat măsuri de relaxare şi vom lua în continuare, însă atrag atenţia! Virusul este încă în societate. Este foarte important să fim conştienţi de noua normalitate în care vom trăi.
Încercăm să relaxăm cât mai mult restricţiile, însă e clar că răspunderea revine fiecărui român.
Purtatul măştii, distanţarea, spălatul pe mâini rămân extrem de importante pentru a nu pierde controlul, acum, la sfârşit, asupra acestei epidemii.
Companiile private afectate de pandemia de coronavirus care vor să investească, spre exemplu, în tranziția către neutralitate climatică sau către activitatea digitală, vor primi un sprijin de 31 de miliarde de euro de la Comisia Europeană.