UPDATE. Premierul Florin Cîţu: „Indiferent de ce parte a Prutului trăim, suntem cu toții preocupați să gestionăm cât mai bine pandemia și să protejăm sănătatea cetățenilor noștri. Am avut astăzi o întâlnire foarte bună cu doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, despre derularea campaniei de vaccinare, cea mai sigură cale pentru a depăși cu bine criza sanitară și a reveni la o viață normală.
Am sprijinit sistemul medical și cetățenii Republicii Moldova prin donația de vaccinuri și echipamente sanitare și vom continua să oferim ajutor. Am discutat cu doamna președinte Maia Sandu despre condițiile în care cetățenii români din Republica Moldova să aibă posibilitatea să se imunizeze împotriva COVID-19 în centre de vaccinare din România, indiferent dacă dețin sau nu domiciliu în țară.
România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei. Solidari și responsabili în eforturile de combatere a pandemiei COVID-19 vom depăși cu bine această perioadă și vom reveni la o viață normală”.
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, la întrevederea de la Palatul Cotroceni, cu Maia Sandu mesajul ferm de susţinere pentru agenda de reforme promovată de preşedintele Republicii Moldova şi a transmis că România va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova.
„Cu această ocazie, cei doi şefi de stat au analizat stadiul implementării proiectelor convenite cu ocazia vizitei Preşedintelui României la Chişinău, la data de 29 decembrie 2020. Astfel, în 2021, România a donat Republicii Moldova echipamente medicale şi de protecţie împotriva COVID-19 în valoare de 2,3 milioane de euro, precum şi o cantitate de peste 200.000 de vaccinuri, urmând ca în etapa următoare să realizeze şi donaţia celor 6.000 de tone de motorină destinată agricultorilor din Republica Moldova”, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Conform sursei citate, şeful statului a reiterat mesajul ferm de susţinere pentru agenda de reforme promovată de preşedintele Maia Sandu, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral şi al relaţiilor privilegiate dintre cele două state.
„Totodată, Preşedintele României a transmis că ţara noastră va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova şi a subliniat că România rămâne principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova, evidenţiind în acest sens sprijinul consistent oferit în vederea gestionării pandemiei de COVID-19”, mai indică sursa menţionată.
Ştirea iniţială
Preşedintele Republicii Moldova i-a mulţumit şefului statului Klaus Iohannis pentru susţinerea oferită de România, mai ales în contextul dificil generat de pandemia de COVID-19.
De asemenea, preşedintele Maia Sandu a apreciat sprijinul României pentru calea europeană a Republicii Moldova, subliniind că va continua eforturile pentru implementarea agendei de reforme, în spirit democratic şi european.
„Cei doi preşedinţi au convenit continuarea dialogului bilateral la nivel înalt în vederea aprofundării cooperării pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce priveşte proiectele bilaterale de importanţă strategică, cu accent pe cele din domeniile energiei, transporturilor, precum şi al educaţiei sau sănătăţii. Obiectivul principal al acestei cooperări rămâne asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova şi conectării sale ireversibile la spaţiul european”, conchide sursa amintită.
Klaus Iohannis o va primi marţi la Cotroceni pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Şeful statului Klaus Iohannis o va primi marţi, la Palatul Cotroceni, de la ora 17.30, pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, transmite Administraţia Prezidenţială.
Pe 29 decembrie 2020, Klaus Iohannis a fost în Republica Moldova. Cei doi şefi de stat au semnat atunci o declaraţie comună pentru consolidarea parteneriatului strategic şi au subliniat importanţa cooperării de până acum şi sprijinul constant pe care România l-a oferit ţării vecine.
„Aţi fost alături de noi şi la bine, şi la greu. Ţin să vă mulţumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova”, a afirmat Maia Sandu, pe care Klaus Iohannis a felicitat-o pentru victoria în alegerile prezidenţiale, victorie catalogată ca fiind una „istorică”.
Cu ocazia acelei vizite, preşedintele Iohannis a invitat-o la Bucureşti pe Maia Sandu, într-o vizită oficială.
Premierul Florin Cîţu are o întrevedere, marţi, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunţă Biroul de presă al Guvernului.
De asemenea, preşedintele Senatului, Anca Dragu, va avea, marţi, o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea, programată la ora 19,40, va avea loc la sediul Senatului.
Lupta împotriva corupţiei şi reforma sistemului de justiţie în Republica Moldova au constituit temele centrale în discursul susţinut de preşedintele Maia Sandu luni seara în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la Strasbourg, relatează Radio Chişinău şi Agora.md.
Preşedintele moldovean a evocat problemele cu care se confruntă Republica Moldova, menţionând că autorităţile de la Chişinău îşi doresc să obţină rezultate concrete în lupta cu corupţia.
Maia Sandu a subliniat că, potrivit evaluărilor internaţionale, Republica Moldova se confruntă cu fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari pe an din cauza corupţiei, a contrabandei şi spălării banilor.
„Transformările autentice necesită o voinţă politică puternică. Iar această voinţă politică de reformare este prezentă astăzi în Republica Moldova”, a spus lidera politică de la Chişinău.
Referindu-se la situaţia politică din Republica Moldova, Maia Sandu a declarat: „Cetăţenii moldoveni vor ca preşedinţia să-şi unească forţele cu un nou parlament şi cu un nou guvern pentru a curăţa ţara de viciile care o împiedică să se dezvolte”. „Vă solicit sprijinul în acest demers”, s-a adresat celor prezenţi preşedintele moldovean. „Astăzi, ţara mea are nevoie de ajutor. Poporul moldovean este hotărât să o readucă pe drumul cel bun şi să o facă să funcţioneze pentru ei”, a afirmat Maia Sandu, îndemnând în acest context clasa politică de la Chişinău să nu-i dezamăgească pe moldoveni.
Ea a subliniat că preşedinţia nu poate să lupte de una singură împotriva corupţiei, ci doar printr-un efort conjugat cu parlamentul şi guvernul.
„Poporul Republicii Moldova m-a ales preşedinte cu un mandat puternic ca să lupt împotriva corupţiei şi să deschid calea pentru transformări fundamentale în interiorul ţării. Aceasta este prima şi cea mai importantă prioritate pentru mine. Această sarcină nu poate fi realizată de o singură instituţie indiferent de determinarea acesteia”, a subliniat Maia Sandu, adăugând că respectivul obiectiv ar trebui să fie unul comun pentru preşedinţie, parlament şi guvern.
” Doar alegerile parlamentare care vor avea loc în curând în Republica Moldova vor deschide uşile către aceste schimbări de personalităţi politice care conduc ţara. Alegerile care vin ne vor oferi o oportunitate unică de a urma o serioasă agendă a reformelor, să revenim pe calea democraţiei şi să restabilim încrederea dintre oameni şi stat”, a subliniat ea, referindu-se la alegerile parlamentare anticipate care ar urma să aibă loc în curând.
Maia Sandu a avut întrevederi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquiquio, cu preşedintele CEDO, Robert Spano, cu comisarul pentru Drepturile Omului al CoE, Dunja Mijatovic, şi cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Leen Verbeek.
Preşedintele Republicii Moldova se află în perioada 19 – 22 aprilie într-o vizita la Strasbourg, unde participă la sesiunea de primăvară a APCE, potrivit Agerpres.