Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cei doi oficiali au discutat despre căile de aprofundare a relaţiilor dintre România şi Georgia, modalităţile optime de susţinere din partea ţării noastre a aspiraţiilor europene şi euroatlantice ale Georgiei şi de interacţiune la Marea Neagră, în sprijinul securităţii regiunii şi al dezvoltării sale economice, cu valorificarea conexiunii directe dintre porturile la Marea Neagră ale celor două state.
„Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru calitatea excelentă a relaţiilor dintre cele două ţări, reflectată inclusiv în dinamica dialogului politic din ultimii ani. În acest sens, aceste relaţii au potenţialul de a fi ridicate la nivel de Parteneriat strategic, preşedintele României şi premierul georgian fiind de acord cu acest obiectiv”, se arată în comunicat.
Şeful statului a evidenţiat că Georgia rămâne principalul partener comercial al României în regiunea Caucazului de Sud şi a încurajat iniţiativele ce vizează stimularea şi diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări, inclusiv prin valorificarea cât mai bună a posibilităţilor de interconectare. În acest context, preşedintele Iohannis a salutat lansarea recentă a curselor aeriene directe între Bucureşti şi Tbilisi.
Iohannis a apreciat şi angajamentul politic pentru realizarea rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, cu participarea României, Turkmenistanului, Georgiei şi Azerbaidjanului, reflectat în Declaraţia comună de susţinere a proiectului, semnată de miniştrii de Externe ai celor patru state, pe 4 martie, la Bucureşti. Astfel, şeful statului a încurajat optimizarea căilor de transport direct între porturile româneşti şi cele georgiene de la Marea Neagră, segment care poate fi valorificat în această rută de transport de mărfuri, precum şi în alte proiecte de conectivitate mai ample ce leagă Europa de regiunea Caucazului şi Asiei Centrale.
În ceea ce priveşte cooperarea pe linie NATO, preşedintele Klaus Iohannis a salutat progresul Georgiei ca stat partener aspirant, apreciind contribuţiile solide la misiunile aliate, ceea ce dovedeşte că Georgia acţionează ca un stat aliat de facto.
Şeful statului a relevat demersurile constante ale ţării noastre la nivelul Alianţei Nord-Atlantice de natură să sprijine dialogul politic şi cooperarea practică la Marea Neagră a NATO cu statele partenere din regiune, inclusiv Georgia, focalizate pe consolidarea securităţii regionale. În acest sens, el a evidenţiat exerciţiul militar NATO „Sea Shield 2019”, desfăşurat şi cu participarea Georgiei, care s-a finalizat sâmbătă la Constanţa. Ambii înalţi oficiali au fost de acord că securitatea regiunii Mării Negre este esenţială pentru securitatea euroatlantică, precizează sursa citată.
De asemenea, preşedintele Iohannis a vorbit şi despre aniversarea, în acest an, în cursul lunii mai, a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic ca oportunitate de a marca angajamentul continuu al Uniunii Europene şi al statelor sale partenere, inclusiv al Georgiei, pentru aprofundarea cooperării. Şeful statului a încurajat Georgia să menţină angajamentul concret pentru apropierea de UE şi a asigurat de sprijinul ţării noastre în acest efort.
Prim-ministrul Mamuka Bakhtadze a mulţumit pentru susţinerea consecventă a României şi a preşedintelui Klaus Iohannis pentru aspiraţiile de integrare europeană şi euroatlantică ale Georgiei, arătând că România este pentru ţara sa un model şi „vocea” Georgiei în cadrul UE.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, premierul Georgiei a exprimat viziuni similare celor ale preşedintelui Iohannis cu privire la necesitatea de a consolida cooperarea economică bilaterală şi a insistat pentru consolidarea legăturilor peste Marea Neagră între porturile româneşti şi georgiene pentru transportul de mărfuri, inclusiv în cadrul rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.
Preşedintele Iohannis l-a primit pe prim-ministrul Vietnamului
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Nguyen Xuan Phuc, context în care a arătat că această ţară este unul dintre partenerii economici tradiţionali ai României în Asia de Sud-Est şi a încurajat creşterea schimburilor comerciale.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul convorbirilor, au fost discutate teme de interes comun privind stadiul şi perspectivele cooperării tradiţionale în plan bilateral şi multilateral, în cadrul organizaţiilor internaţionale, al dialogului Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la Reuniunea Asia – Europa (ASEM) şi la ONU. Totodată, au fost abordate aspecte de actualitate aflate pe agenda internaţională şi regională.
„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru agenda densă de contacte politice din ultimii ani dintre cele două state, apreciind caracterul simbolic al vizitei în România a premierului Nguyen Xuan Phuc, în contextul aniversării, anul viitor, a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Vietnam. Şeful statului a evidenţiat că Vietnam este unul dintre partenerii economici tradiţionali ai ţării noastre în Asia de Sud-Est, încurajând valorificarea potenţialului economic dintre cele două state, prin demersuri de natură să crească volumul schimburilor comerciale şi să echilibreze balanţa comercială. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat organizarea Forumului de afaceri, în contextul vizitei înaltului demnitar vietnamez, cu sprijinul Camerelor de Comerţ şi Industrie din România şi Vietnam, încurajând deopotrivă şi valorificarea instrumentelor existente pe linie guvernamentală, precum Comisia mixtă de cooperare economică”, se arată în comunicat.
Totodată, şeful statului a dat asigurări cu privire la angajamentul ţării noastre, în calitate de stat membru deţinător al preşedinţiei Consiliului UE, de a contribui la semnarea, cât mai curând posibil, a Acordului de Liber Schimb şi a Acordului privind Protecţia Investiţiilor UE – Vietnam, instrumente care pot stimula inclusiv dinamizarea cooperării comercial-economice dintre România şi Vietnam.
Cei doi înalţi demnitari au abordat şi oportunităţile de cooperare în cadrul Asia – Europe Meeting (ASEM), partea vietnameză fiind invitată să participe la Reuniunea miniştrilor Educaţiei ASEM şi Conferinţa Rectorilor şi Forumul Studenţilor ASEF, evenimente organizate în România, în luna mai a acestui an.
Prim-ministrul vietnamez a mulţumit pentru sprijinul acordat de România ţării sale, exprimând, totodată, încredere cu privire la progresul care poate fi realizat în timpul mandatului Preşedinţiei române la Consiliul UE în ceea ce priveşte semnarea Acordului de Liber Schimb şi a Acordului privind Protecţia Investiţiilor între UE şi Vietnam, evidenţiind că acestea pot contribui inclusiv la dezvoltarea cooperării româno-vietnameze.
Nguyen Xuan Phuc a subliniat aprecierea pentru cooperarea bilaterală dezvoltată în domeniile comercial-economic, educaţie, cultură, precum şi pe piaţa forţei de muncă, menţionând rolul de liant pe care îl are comunitatea de experţi şi profesionişti români care activează pe piaţa de muncă vietnameză, respectiv cei aproximativ 5.000 de specialişti vietnamezi care s-au format în mediul universitar din România.
Oficialul vietnamez efectuează o vizită în România.