Discursul lui Klaus Iohannis s-a concentrat pe războiul din Ucraina, respectiv cooperarea în cadrul NATO, prezența trupelor olandeze în țara noastră.
Oficialul de la Cotroceni nu a pomenit nimic despre aderarea României la Spațiul Schengen.
Principalele declarații ale lui Iohannis:
(…)
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a susținut că România și Olanda trebuie să coopereze pentru a ajuta cauza lui Volodimir Zelenski.
„Invazia Rusiei în Ucraina a modificat irevesibil relația noastră cu Rusia. Trebuie să rămânem uniți, solidați, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiului (…)
România a susținut toate pachetele de sancțiuni ale UE, inclusiv pachetul 8″, a declarat Ciucă.
Despre cooperarea în cadrul NATO a vorbit și Mark Rutte. Premierul olandez a avut un scurt discurs.
„E o onoare să fiu aici. România, Belgia Franța și Țările de Jos lucrează sub steagul unei singure alianțe. Când eram tânăr, acest tip de cooperare militară era de neconceput. Iată că acum se întâmplă atât de multe sub steagul unei alianțe. Astăzi, parteneriatul nostru e mai puternic decât oricând. Sunteți toți o legătură a flancului estic extins de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toții îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni.
Mulțumesc guvernului României pentru ospitalitatea extraordinară. Militarilor le mulțumesc pentru mobilizarea lor”, a declarat Rutte.
După discursuri, a urmat sesiunea de întrebări. Mark Rutte a declarat că Olanda „nu este împotrivă, de principiu”, ca românii să poată circula fără probleme în Schengen. Totodată, el a vorbit despre obstacolele pe care țara noastră încă nu le-a depășit.
„Olanda nu e în principiu împotrivă. Noi spunem că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să intre în spațiul Schengen. România a făcut foarte mulți pași înainte în ultimii ani. Trebuie să fie toate condițiile îndeplinite. Avem și un mecanism de cooperare și de verificare. Pașii următori vor veni și după vom vorbi mai departe. (…) Olanda nu se opune, dar trebuie să o facem (n.r. – aderarea) într-o manieră transparentă și corectă. Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept mai bun (…)
Al doilea lucru, sistemul informatic Schengen. Comisia a început procedurile, eu cred că misiunea de evaluare trebuie să fie mai profundă și nu știu când vor veni rezultatele. Nu pot să vă dau un termen”, a declarat Mark Rutte, întrebat dacă România ar putea fi acceptată în acest an în spațiul Schengen.
Ulterior, și Iohannis a comentat pe marginea acestui subiect.