Klaus Iohannis: „România va ieşi cu bine din această criză. Parteneriatul dintre autorităţi şi mediul privat este calea de relansare”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri pe tema măsurilor de relansare economică. Şedinţa a avut loc la Palatul Cotroceni. De la ora 16.15, şeful statului va face declaraţii de presă.
Romania TV
05 mai 2020, 07:34
Klaus Iohannis:

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri, pe tema repornirii economiei, iar la finalul acesteia a ţinut să transmită un mesaj de încredere companiilor şi investitorilor. ”România va ieşi cu bine din această criză”, a afirmat şeful statului, care a precizat că un obiectiv fundamental va fi creşterea investiţiilor.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohanis s-a referit, marţi, într-o declaraţie de presă, la relansarea economiei. 

”Am avut în această după-amiază o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, întrucât preocuparea noastră, a tuturor, este repornirea economiei după această stare de urgenţă. Am discutat despre eforturile companiilor din România de a se adapta situaţiei de criză pe care o traversăm, dar şi despre cum vede mediul de afaceri reluarea activităţilor şi relansarea economiei noastre. Antreprenorii au probleme reale provocate de epidemie şi nu pot fi lăsaţi singuri, au nevoie de implicarea şi sprijinul autorităţilor. Tocmai de aceea, chiar înainte de decretarea stării de urgenţă, am susţinut crearea unui grup de lucru interinstituţional, cu specific economic, la nivelul Guvernului, unde mediul de afaceri participă în mod activ. Şi asta se vede în rezultatele concrete ale acestui dialog, măsurile luate de Guvern până în prezent venind în sprijinul întreprinzătorilor”, a spus şeful statului. 

Potrivit acestuia, în perioada următoare, eforturile se vor concentra pe redeschiderea graduală a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidenţa restricţiilor.

Atac la PSD după decizia CEDO

„Azi, CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat atunci, CCR a decis revocarea sa din funcție la propunerea unui ministur al justiției de tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe.
Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituția. CCR are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi. Decizia CEDO de azi ne arată cât de necesară e o reformă a CCR.

E clar că Parlamentul de azi, dominat de PSD, a dovedit că nu e capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. E partidul care a construit o legislație penală menită să îi protejeze pe infractori. PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să-i discrediteze pe cei potrivnici. Nu mă aștept ca azi PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară
Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD prin vot pentru toate aceste acțiuni extrem de grave.

Un alt subiect e relansarea economică. Am avut azi o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri.
Antreprenorii au probleme reale, provocate de epidemie și nu pot fi lăsați singuri. Chiar înainte de decretarea stării de urgență am susținut crearea unui grup de lucru inter-instituțional la nivel intetguvernamental.
În perioada următoare, eforturile se vor concentra pe redeschdierea graduală a sectoarelor economice supuse restricțiilor. Vom identifica măsuri pentru ca reluarea activității să se facă în siguranță. Protejarea sănătății românilor e obiectivul nostru principal.
Din păcate, pericolul nu a trecut.

Din acest motiv, redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului se va face gradual. Pachetul măsurilor economice adoptate de România s-a concentrat pe susțienrea sectoarelor economice.
Vom introduce noi măsuri privind munca flexibilă și vom păstra prevederile legate de șomajul tehnic după 14 mai. Vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, precum cele pentru IMM-uri, dar vor exista și pentru companiile mari afectate de criză.

Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene disponibile să poată fi redirecționate către proiectele mari de infrastructură și sprijinirea companiilor.

Un obiectiv fundamental e creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură. Vorbim de un proiect de reconstrucție a României. Produsele românești de calitate reprezintă o resursă pe care o vom promova mult mai bine. Modernizarea și digitalizarea administrației vor continua la fel de puternic.
România va ieși cu bine din această criză. Parteneriatul dintre autorități și mediul privat e calea de relansare economică și dezvoltare durabilă. Am solicitat mediului de afaceri să fie un partener dedicat și constructiv în ce privește găsirea soluțiilor.”

RomaniaTV.net vă prezintă principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Palatul Victoria, că economia României nu a fost foarte afectată de criza produsă de coronavirus. Premierul spune că a văzut încasările şi că lucrurile stau mult mai bine decât se aştepta.

Citeşte şi: Cât va costa o mască de protecţie în România după 15 mai. „Nu mai vreau ca românii să cumpere cu 5 sau 6 lei”

„Am permis toate acele activităţi economice necesare şi pentru care restricţiile ar fi dus la efecte foarte grave.

Cât despre căderea economică despre care vorbesc unii economişti, vă spun că lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam. Am văzut inclusiv încasările la bugetul de stat. Scăderile sunt mai mici decât ne aşteptam. Pe lângă susţinerea investiţiilor am încercat să asigurăm lichiditatea în companii.

Citeşte şi: Creşterea pensiilor. Anunţul premierului despre momentul în care pensionarii primesc bani în plus: „Cu siguranţă vom creşte pensiile”

Încercăm să ajungem cât mai aproape de zi cu decontarea concediilor medicale.

Am luat măsuri inclusiv în mediul privat”, a spus Ludovic Orban în cadrul conferinţei de presă. 

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre ridicarea restricţiilor după 15 mai: „Se va face gradual”

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cine se află, de fapt, în spatele Wizz Air, compania care a provocat scandaluri imense în România. Mii de turiști se plâng de zboruri amânate sau anulate
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Curtea Internațională de Justiție declară ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'