Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii din România.
„Am găsit soluţii atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale, cât şi pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare. În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse”, a afirmat şeful statului.
În ceea ce priveşte gestionarea tranzitului de cereale, Iohannis a pledat pentru o abordare „orientată spre soluţii”.
„Orice altceva nu este potrivit pentru acest moment. Cunoaştem foarte bine problematica. Şi noi, în România, avem nemulţumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă după părerea mea nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale sau pentru a face o temă de politică naţională din asta”, a completat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a vorbit despre necesitatea de a asigura în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina.
„O parte semnificativă din acest tranzit se desfăşoară prin România şi, pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse, spre exemplu spre pieţele din România şi, împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluţii care au fost agreate şi de Comisie”, a mai spus Klaus Iohannis.
În discursul său, Iohannis a spus că România nu-şi va abandona partenerii cei mai vulnerabili. El a făcut referire la tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul României.
„Prin decizia de a pune capăt Iniţiativei privind Exportul de Cereale prin Marea Neagră şi prin atacarea porturilor ucrainene, Rusia amplifică şi mai mult criza alimentară globală. Solicităm încă o dată ca Federaţia Rusă să înceteze blocarea Iniţiativei. În calitate de vecin direct al Ucrainei şi de actor internaţional responsabil şi solidar, România a jucat un rol activ în eforturile globale privind securitatea alimentară. De la începutul războiului, am facilitat livrarea a peste 25,5 de milioane de tone de cereale provenind din Ucraina”, a spus Iohannis, potrivit Digi 24.
„România a fost în prima linie în sprijinirea, într-o manieră multidimensională, a partenerilor vulnerabili din regiune. Astfel, am oferit sprijin substanțial vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război, după, desigur, Ucraina. România nu-i va abandona pe partenerii noștri cei mai vulnerabili care au nevoie de sprijinul nostru”, a continuat președintele.
„Regiunea noastră, zona extinsă a Mării Negre, trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ale războiului său hibrid și ale interferențelor sale maligne”, a mai spus Iohannis.