Preşedintele Klaus Iohannis, a precizat, în declaraţia comuna de presă, de la Berlin, susţinută alături de cancelarul german Angela Merkel, că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea obiectivului aderării la spaţiul Schengen.
„Am abordat în cadrul întrevederii și subiectul și aderării României la spațiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Există argumente pe care le credem convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve invocate în trecut în acest proces”, a precizat Iohannis.
Între argumentele invocate, Iohannis a menționat ultimul raport MCV, dar și „capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii”.
Angela Merkel a fost întrebată dacă o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive menționate în ultimul raport al Comisiei Europene.
„Aţi menţionat că ultimul raport a fost deja mai pozitiv. Credem şi noi că reforma va fi implementată mai departe consecvent, vom vorbi despre următorii paşi, nu pot să spun nimic acum, însă înţeleg că România aşteaptă un răspuns în curând care să arate că există progrese şi vom reveni asupra acestei chestiuni, am convenit acest fapt”, a spus Merkel.
Citeşte şi: VIZITĂ GERMANIA. Klaus Iohannis, primit la palatul prezidențial de Joachim Gauck
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că Germania nu e doar principalul partener economic al României, dar şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene.
„Sunt foarte multumit de discuţiile purtate. Am trecut în revista evoluţia relaţiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural şi politic. (…) Germania nu este doar principalul partener economic al României, ci şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog”.
De cealaltă parte, liderul de la Berlin a vorbit şi el despre relaţia strânsă dintre România şi Germania.
„Suntem foarte apropiaţi şi cultural şi economic. Suntem parteneri comerciali. Germania constituie o forţă importantă în România”, a declarat Angela Merkel.
În plus, liderul de la Berlin a amintit şi despre temele discutate cu şeful statului român: „Am vorbit despre statul de drept, combaterea corupţiei, despre faptul că România are dorinţa să fie membru al spaţiului Schengen. Am vorbit si despre câteva probleme economice – folosirea fondurilor europene, folosirea posibilităţilor de îmbunătăţire a traiului.”
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS vrea mai mult sprijin de la NATO: Ce face Ungaria în relaţia cu Rusia, puţin DEPLASAT
Întrebat de jurnaliştii germani ce soluţii are statul român pentru a păstra forţa de muncă acasă, Klaus Iohannis a replicat cu subiectul „exodului creierelor”.
„Problema migraţiei şi sărăciei s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulaţii în Europa. Din păcate, când este vorba despre România se vede prima dată migraţia sărăciei care nu este reprezentativă numeric şi se vede foarte rar un fenomen care este un câştig net pentru Germania: migraţia forţei de muncă foarte calificată. Cunosc personal sute de persoane care au venit din România, s-au integrat perfect în Germania şi care muncesc aici cu folos. Pentru România aceste persoane sunt o pierdere. Acest fenomen se numeşte brain drain. România va trebui să se confrunte cu această probblemă şi acest fenomen poate fi stopat, în măsura în care reuşim să creştem veniturile şi să garantăm tinerilor o şansă bună, reală, în cariera lor, fie în spaţiul public, fie în spaţiul privat. Există semne bune, dar mai este mult de lucru”.
În privinţa instabilităţii în regiune, ca urmare a conflictului din estul Ucrainei, Merkel spune că a stabilit cu Iohannis că România şi Germania vor avea „o agendă comună în Consiliile Europene în ceea ce priveşte Ucraina”.
„România se găseşte într-o situaţie care iese în evidenţă. În ceea ce priveşte vecinătatea cu Moldova, care este un vecin direct al României, am făcut paşi importanţi pentru implementarea politicii de vecinătate şi cred că România joacă un rol important şi în această chestiune”, a adăugat Angela Merkel.
Cei doi lideri politici au discutat şi despre situaţia Republicii Moldova.
„Moldova va primi ajutor substanţial din partea UE. Vom ajuta Moldova, ne-am îngrijit de discuţiile 2+5 şi acum cu Ucraina atenţia a crescut pentru că situaţia este deosebit de grea”, a precizat cancelarul Angela Merkel.
Presedintele care se află în prima sa vizită oficială la Berlin s-a întânit anterior cu preşedintele Joachim Gauck. Cei doi şefi de stat au discutat despre relaţia dintre cele două ţări, precum şi despre „moştenirea comunismului”.