Potrivit Administrației Prezidențiale, pe agenda discuțiilor s-au aflat evoluțiile recente în relațiile internaționale, viitorul Uniunii Europene și locul României în noul context geopolitic.
Președintele Iohannis i-a mulțumit lui Thierry de Montbrial, inițiatorul World Policy Conference, pentru că în ultimii ani a acționat ca un adevărat ambasador al României și a exprimat aprecierea sa pentru susținerea oferită de acesta țării noastre, încă din anii 1990, prin analize care reflectă importanța geostrategică a României sau prin facilitarea schimbului de idei și de expertiză între specialiștii români și străini în domeniul relațiilor internaționale.
„Domnul Thierry de Montbrial a precizat că sprijinul său pentru România are o dimensiune emoțională, dar vine și din convingerea sa că țara noastră poate să joace un rol important în plan european și mondial”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Thierry de Montbrial i-a prezentat președintelui Iohannis preocupările sale în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și a menționat că acesta va fi de altfel subiectul principal din acest an al World Policy Conference, un forum mondial care reunește lideri politici, economici și de opinie într-un efort dedicat găsirii unor soluții pentru principalele provocări ale momentului în plan regional sau internațional.
În acest context, președintele Institutului Francez de Relații Internaționale i-a adresat șefului statului invitația de a participa la ediția din acest an a World Policy Conference și de a prezenta viziunea României despre viitorul Uniunii Europene.
„Domnul Președinte Klaus Iohannis a mulțumit pentru invitație și a declarat că aceasta este, într-adevăr, o temă de mare actualitate, într-un context geopolitic tensionat în care este nevoie mai mult ca oricând de viziune și leadership”, se arată în comunicat.
La finalul întâlnirii, președintele Institutului Francez de Relații Internaționale a avut un schimb de opinii cu președintele Iohannis despre arhitectura politică din România și Franța, considerate a avea regimuri semiprezidențiale, discuția focalizându-se asupra rolului preeminent pe care îl au președinții ambelor țări în politica externă.