Sergiu Nistor este conf. Dr. Arhitect în cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti. Arhitectul este şi Secretar General în Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.
Sergiu Nistor are 60 de ani şi a absolvit în 1986 Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu”, disciplina arhitectura si sistematizare. În perioada aprilie 2005 – martie 2008 Sergiu Nistor a fost Comisar Guvernamental pentru Programul Sibiu 2007, Capitala Culturala Europeana, iar în 2007 a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.
Potrivit unui CV prezentat pe site-ul ICR, Sergiu Nistor este autor al legislatiei de specialitate in domeniul patrimoniului din Romania.
A fost coordonator in 2007 al proiectului cultural „Sibiu, capitala culturala europeana”, secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (2008/2009) si presedinte al ICOMOS (Consiliul mondial al Monumentelor si Siturilor) Romania (din 2006).
Numele lui Sergiu Nistor apare în presa centrală în mai multe scandaluri din perioada în care Ministru al Culturii era Ion Caramitru, între care cel legal de aprobarea ridicării unei cladiri-mamut langa Catedrala Sfantul Iosif.
Tot Sergiu Nistor, ca director general MCC Directia Generala a Patrimoniului Cultural pe vremea lui Caramitru, s-a ocupat şi de restaurarea Coloanei fara sfarsit, care a costat pana la urma 1,5 milioane de dolari. Ideea restaurarii i-a apartinut initial brancusologului Radu Varia, care, in 1991, prin Fundatiile Internationale Constantin Brancusi, incheie un acord cu Guvernul Romaniei privind restaurarea ansamblului de la Tg. Jiu. In 1998, cand Banca Mondiala a decis acordarea fondurilor necesare, proiectul propus de istoricul de arta Radu Varia a cazut, fiind blocat prin intermediul aceluiasi Sergiu Nistor. In schimb, restaurarea unui obiect de arta unic in lume a fost facuta de uzina Turbomecanica.
Cartea de vizita a lui Sergiu Nistor a fost rapid cuprinsa in scandaluri si la Sibiu, scrie hotnews.ro, în privinţa banilor alocaţi de MInisterul Culturii pentru proiectul Sibiu CCE pentru anul 2005, din care nu au fost cheluite decat cateva miliarde. Banii se aflau sub obladuirea lui Nistor si pierduti au ramas.
In plus, Corneliu Bucur, directorul CNM ASTRA, l-a acuzat in repetate randuri de management defectuos in ceea ce priveste problemele Sibiu CCE, cerand chiar o ancheta parlamentara pe urmele lui Nistor si demisia acestuia.